Понеделник, 26 Септември 2011 09:18

Автосалон Франкфурт 2011: Конгрес Електрическа мобилност

От
Конгрес Електрическа мобилност на Автосалон Франкфурт 2011

Вчера завърши 64-то издание на IAA - Автосалон Франкфурт 2011 с определено пасващото мото "Бъдещето става стандарт" на тазгодишното изложение, чието основно странично събитие беше конгресът за Електрическа мобилност от 21-ви септември. Това еднодневно събитие привлече изумителен брой участници, с множество експерти от сферата на електрическата мобилност и макар визията на мнозина за бъдещето й да е коренно различна, посоката определено е зададена и с помощта на колегите и наши партньори от cars21.com ще видим какви са основните отправени по време на конференцията послания...

За първи път през 2011 г., VDA (Германската асоциация на автомобилната индустрия), която организира {tooltip}IAA{end-link}Internationale Automobil-Ausstellung{end-tooltip}, посвети половината от темите на електрическата мобилност. Конгресът за електрическа мобилност, организиран на 21-ви септември, събра политици, големи производители и множество ключови компании, активни на пазара на електромобили.

Кое е бъдещето на електрическата мобилност?

От множеството лектори на конференцията идваха коренно различни сигнали и прогнози за бъдещето на електрическата мобилност, включително по отношение на приложения, навлизане на пазара и ценовото равнище, на което може да се създаде масов пазар. Един от най-противоречивите сигнали дойде от BMW, която създаде цяла под-марка за своите електромобили, наречена "BMW i" и посвети почти половината си зала на автосалона на представянето на i3 и i8, но по време на Конгреса за Електрическа мобилност, Д-р. К. Дрегер, член на управителния борд на BMW AG, заяви, че "Е-мобилността няма да замени двигателя с вътрешно горене", показвайки странна графика с почти 0% коли, задвижвани с батерии ({tooltip}BEV{end-link}Battery Electric Vehicles{end-tooltip}) през 2020 г. (Къде отива въпросното Megacity "i3", тогава?), и още по-учудващите само 60% зареждаеми електромобили и електрически коли до 2050 г., което означава, че през 2050 г. BMW очаква 30% от колите й да са все още с ДВГ?!?

Две презентации по-късно, Д-р Бернд Бор, председател на Бизнес сектор автомобилни технологии в Robert Bosch, започна своето представяне с думите "Бъдещето принадлежи на е-мобилността". По време на своята презентация той се позова на прогноза от доклад на McKinsey: "Трансформиране на стойностната верига на задвижващите технологии – предизвикателства за гамата, януари 2011". Очертани са два сценария за навлизане на пазара, в които ясно се посочва, че около 2050 г. ще имаме само около 2% коли с ДВГ и дори по-малко.

Един особено стряскащ факт от втория сценарий на McKinsey: те очакват хибридите ({tooltip}HEV{end-link}Hybrid Electric Vehicle{end-tooltip}), зареждаемите хибриди ({tooltip}PHEV{end-link}Plug-in Hybrid Electric Vehicle{end-tooltip}) и електромобилите с удължен пробег ({tooltip}EREV{end-link}Extended Range Electric Vehicle{end-tooltip}) да бъдат само преходни технологии до 2030 г. за HEV и 2035 г. за PHEV/EREV, докато електро колите и превозните средства с горивни клетки оформят масов пазар съответно от 2030 г. и 2035 г.

Кое тогава, може да създаде масов пазар за електромобили?

Според Bosch, браншът може да влияе активно на конкурентоспособността на електромобилите с внедряване на решения за намаляване на разходите за електрическите превозни средства. Как може да се постигне това? Компанията препоръчва интензивна стандартизация на ранен етап, ранно консолидиране, както и изключително гъвкави и мащабируеми поточни линии за намаляване на усилията при разработка на различни варианти.

За Д-р Рудолф Кребс, шеф на групата Електрическа тяга във Volkswagen AG, "Е-мобилността е много повече от просто разработване на електромобил". В своето представяне, той обясни, че освен електромобилите, Е-мобилността се нуждае от инструменти като:

  • Управление на батерии,
  • Инфраструктура,
  • Управление на мобилността,
  • Енергийни доставки,
  • Мобилни решения

Ние пък добавяме основният и изключителен важен пункт - подробно информиране на обществеността в процес на намиране на решения и създаване на технологии, което със сигурност ще спомогне много за възприемане на електрическата мобилност по естествен път, защото както казват във Ford - "Електромобилите не може да бъдат налагани насила".

По отношение на батериите, Д-р Йоаким Фетцер, изпълнителен вицепрезидент на SB LiMotive, съвместно предприятие между Bosch и Samsung (което ще захранва с енергия BMW i3 и Fiat 500EV), представи батерийна технология, с думите, че целта днес е да се разработи батерия, която има два пъти повече специфична енергия от тази на литиево-йонната високоенергийна батерия (около 130 Вч/кг), като в същото време се подобри Минималната специфична мощност до между 300 и 1000 В/кг. Днешните литиево-йонни батерии имат между 10 и 1000 В/кг специфична мощност. Крайната цел на SB LiMotive ще бъде до края на десетилетието да разработи литиево-въздушни батерии, които биха осигурили същата специфична мощност като литиево-йонните, но с 10 пъти повече специфична енергия.

По въпроса с наличието на ресурси, Д-р Герд Вингерфелд, члена на управителния съвет на SGL Carbon SE, Business Area Graphite Materials & Systems (GMS) каза пред публиката, че ако съществува определен риск за редкоземните елементи и графита, наличието на литий не се определя като толкова критично, въз основа на проучване на BGR, в което са представени данни от изчисленията на световната банка за индикациите на световното развитие в периода 2006-2008, както и от минното производство и металодобива.

В България сме на етап да задълбочим координираното усилие в поска популяризиране на електромобилите заедно с БАЕПС, ИКЕМ и други организации, като от наша страна в ход е създаване на Национална инфрмационна платформа ЕЛЕКТРОМОБИЛИ за обществено осведомяване по отношение на електрическата мобилност, представяне на български компании от бранша, свързани организации, проекти, кампании и процеси.

Всичко това разбира се би било възможно само с вашия интерес и желание да се информирате за новите технологии и да участвате в процеса на тяхното навлизане. Кажете ни какво мислите в коментарите отдолу, питайте, предлагайте и търсете ефективното.

[eCars.bg - С помощта на нашия партньор: Cars21]

Прочетено 2169 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:21
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.