Сряда, 07 Март 2012 13:54

Женева 2012: Електрически Mercedes-Benz Vito със 7 места

От

elektricheski_mercedes_benz_vito_e-cell

Очаквахме този момент и въпреки че това е само първоначална демонстрация, Mercedes-Benz показа първия (според компанията) в света (Хм, това не е много сигурно, защото тайванската Luxgen направи нещо подобно преди известно време) седем местен електромобил под формата на електрически Vito E-CELL crewbus, който ще може да изминава около 130 км с едно зареждане на батерията, което го прави оптимално транспортно средство за кратки разстояния с множество спирки...

Електромоторът с мощност 60 кВ и въртящ момент 280 Нм, силовата електроника, трансформаторът и AC/DC зарядното са побрани под предния капак, а генерираната от задвижващата система мощност се предавата на предните колела. Литиево-йонната тягова батерия е поместена под пода на електрическия ван и разполага с номинал от 360 волта и капацитет от 36 кВтч. Скоростта е електронно ограничена до 89 км/ч, с цел постигане на обявения пробег от 130 км по Новия европейски цикъл за шофиране {tooltipp}(NEDC){end-link}New European Driving Cycle{end-tooltip}

Електрическият Vito E-CELL ускорява от 0-50 км/ч за 6.5 сек. и до 80 км/ч съответно за 11 сек. Батериите се зареждат от 380/400 Волта мрежа за максимум пет часа, а зареждането от стандартната електро мрежа, разбира се, също е възможно. Не е нужно дори да ви казваме, че по време на движение батерията ще се зарежда допълнително от системата за регенериращо спиране.

ESP и въздушна възглавница за шофьора са част от стандартното оборудване, а към сигурността спада и специален елемент за защита на батерията при катастрофа. В случай на някакъв инцидент, висиковолтовата система за изключва автоматично.

След вече година реални тестове с използване от различни компании, сега Vito E-Cell вече е на пътя като част от промо схема в Германия, а до този момент тестовите електро ванове на Mercedes-Benz са навъртели около 650,000 км.

Атрактивно - трудно е да направиш прозрачен ДВГ, но тук може
Атрактивно - трудничко е да направиш прозрачен ДВГ, но тук може

По време на стартиращия утре за публика Автосалон Женева 2012 Daimler излага 'отворен' модел на Mercedes-Benz Vito E-Cell, за да демонстрира ясно начина на работа на електрическата мобилност, от зареждането, през трансформаторите, контролните уреди на високоволтовата система до батерията и електромотора. Моделът разполага с мощни светодиоди за визуализиране на потока на заряда от батерията през контролиращата електроника до задвижващите валове.

От: Green Car Congress

Прочетено 3682 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:27
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.