Понеделник, 21 Октомври 2013 15:00

Renault ZOE тест драйв – друго си е да покараш

От
renault-zoe-test-drive-ecars-bg
Renault ZOE пред един от салоните в Мюнхен малко преди първия ни тест
В този блог: Втория eCars.bg тест драйв на Renault ZOE се получи по време на ЕМ изложението eCarTec Мюнхен 2013 – в този блог споделяме впечатленията.

Когато подготвяхме програмата си за eCarTec Мюнхен 2013 знаехме, че Renault няма да участва на изложението. Нямаше как да пропуснем възможността да тестваме ZOE обаче, та звъннахме на екипа на Renault България, заедно с който направихме вече две електромобилни тест драйв събития в България. Връзката беше направена и в уреченото време се запътихме към един от мюнхенските салони на Renault, за да направим нашето ZOE кръгче.

Първите ни ZOE впечатления

За разлика от други коли, на живо ZOE се оказа точно с размерите, с които си го представяхме от снимките. Не колкото Twizy, но бързо разбрахме, че също прави впечатление на улицата – хората заглеждат колата и се усмихват. Големите "електрически" стикери естествено помагат да разбереш какво има под капака и допълнително отличават ZOE. Вероятно и без тях ще прави достатъчно впечатление.

Първата ни работа беше да отворим вратите и багажника, за да добием представа за обема. Нямахме куфари и чанти да пробваме колко ще съберем отзад – багажникът  изглежда по-скоро дълбок, а в задната му част леко стърчи единият край на батерията.

При сядане отзад човек с височина над 1.75 м веднага усеща допира на главата до тавана – батерията е под седалките и е "виновна" за това повдигане. Има го и при други електромобили, не е само в ZOE. Дори супер тънката батерия на Tesla Model S изяжда известна част от вътрешната височина.

От краткото шофиране единодушно определихме предните седалки за достатъчно комфортни, като позицията е все така леко повдигната.

Как се кара ZOE

Ускорение и спиране. Като цяло усещането от колата е някак "меко". Потегля плавно, дори да натиснеш силно педала – не е агресивна кола, но не е бавна. Ускорението определено е прилично, без да можем да го наречем супер динамично. Идеално е за нормално и забавно шофиране особено в града.

Регенериране. Като всеки електромобил, ZOE има предимството да "печели" енергия чрез своята регенерираща система. С нейна помощ батерията се зарежда в движение. При ZOE обаче веднага се забелязва разликата спрямо електрическия Kangoo, например. ZOE е направен да се кара като конвенционална кола – регенерирането става най-вече при натискане на спирачката, не с отпускане на педала за ускорение. Така, ако никога не си сядал/а в електромобили и подкараш ZOE, все едно шофираш кола с автоматична трансмисия, няма да намериш почти никаква разлика.

Това с различното регенерира го забелязахме почти веднага, защото при отпускането на десния педал ZOE намалява доста бавно и се налага използване на крачната спирачка за спиране на място. При Kangoo Z.E. е достатъчно да дръпнеш крака от десния педал и ванът спира сам много бързо, без въобще да натискаш спирачката. Това е интересно решение – двата различни електромобила на Renault, които ще се карат по различен начин.

Разход и пробег

В рамките на нашия едночасов тест изминахме около 18 км, като накрая екранът пред нас показваше, че ни остава със 17 км по-малко пробег, отколкото в началото. Системата си смята прогнозния пробег доста точно и може да се разчита на нейните показания.

Разходът се показва с графика по избор (има няколко варианта на изобразяване в стил економайзер), като тази с големи жълти ленти ни допадна най-много. При ZOE ще трябва известно напасване за постигане на по-нисък разход, защото регенерирането става основно с натискане на спирачката. По-лесно се регенерира само като пускаш десния педал – при ZOE и левият ще си влиза постоянно в употреба.

Иначе разходът е доста оптимизиран, за което помага и новата система за отопление, която не дърпа много ток от батерията, както при други електромобили. Иначе казано, в зимни условия ZOE следва да запазва по-голяма част от пробега си, което елиминира "студеното" притеснение около електромобилите.

Зареждане

Това не сме имали възможност да тестваме, та можем да споменем само самите характеристики на системата. ZOE се отличава с това, че има едно от най-мощните бордови зарядни – 43 кВ. То обаче може да се използва за зареждане до 80% за 20-30 минути само от електро източници със съответната солидна мощност. Стандартното зареждане на 22 кВтч батерия си отнема около 6 часа – пълен заряд е най-добре да се прави през нощта. По принцип за батериите е най-добре да не се изтощават изцяло и да се зареждат до около 80%. В каталога ще намериш повече технически данни за ZOE.

Нещо ново и много важно е това, че Renault пуска и кабел за зареждане от обикновен контакт от началото на 2014-та – в момента колата разполага само с Тип 3 специализиран кабел, който се включва само в зарядна станция, било то обществена или домашна/офис стенна.

Общото ни впечатление

ZOE пасва много добре на градския трафик, кара се плавно и приятно и цялостното ни впечатление е добро. Високото положение на седалките може да създава известен дискомфот за по-високи хора на задната седалка. Ускорението и возията са добре напаснати за градско шофиране и очакваме пътувания на разстояния до 120-130 (с по-високи скорости) да са абсолютно постижими. С опцията за бързо зареждане за по-малко от половин час се осигурява още поне 100 км пробег.

В Европа базовата цена на ZOE е €21,300 плюс месечен наем от около €80 за батерията. У нас очакваме същите или супер близки цени, но още нямаме информация кога ще започне предлагането – надяваме се до втората половина на 2014 да се стартира.

Засега не можем да сме сигурни, но има вероятност ZOE да се харесва повече на дамите. На нас ни пасна достатъчно, като отчитаме известните недостатъци, които изброяваме отгоре и на въпроса дали бихме купили ZOE, след като тествахме и знаем повече – ДА. Пък и докато дойде у нас може да имаме още възможности за по-подробен тест.

Отново, благодарности на екипа на Renault България за организирането на този тест драйв в Мюнхен.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 6067 пъти Последна корекция Неделя, 15 Февруари 2015 01:51
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.