Tesla Model 3 зареждане на Supercharger – само като платена опция

Електромобили

В този блог: Безплатното използване на Supercharger мрежата достъпно само като платен пакет в Model 3.

На годишната конференция на акционерите на Tesla изпълнителният директор на компанията Елон Мъск каза, че Model 3 ще може да се зарежда на Supercharger бързи зарядни само след като се плати пакет за активиране на функцията...

По мрежата веднага се появиха куп заглавия от типа "Supercharger зареждането няма да е безплатно за Model 3", но това е подвеждащо, защото и при Model S и X то не е безплатно. Включено е в цените на двата модела и понеже те са значително по-високи това не се забелязва. Изключение правеше Model S 60 преди да спрат да го предлагат. При тази версия на Model S Supercharger достъпът се активираше само след като платиш за опцията.

Не е вярно, че от Tesla някога са казвали, че безплатното зареждане в мрежата Supercharger ще бъде включено в базовата цена на Model 3. Много ясно (включително в официални изявления) и неведнъж досега казваха "Не коментираме дали ще е безплатно зареждането на Model 3 на Supercharger" точно за да не се започне с твърдения като горното в някакъв момент, като сегашния, но ето че това не пречи на медиите да ги твърдят и пускат точно такива.

Точно описание на нещата е, че технически всеки Model 3 ще се произвежда с хардуера за Supercharger зареждане, но той ще работи само ако се заплати пакет за неговото активиране. С други думи плаща се (еднократно) за достъпа до зарядната мрежа.

Според Мъск, причината за това е, че при по-ниската цена на Model 3 (двойно по-ниска от тази на Model S), не е икономически оправдано в базовата цена на колата да се включва и достъп до мрежата за безплатно зареждане.

От друга страна, със значителното увеличаване на броя Tesla електромобили по пътищата, ако всички Model 3 коли могат да се зареждат на Supercharger, по станциите може да стане кошмарно да се чака на опашки за зареждане. Затова, като правят опцията платена, от Tesla смятат, че първоначално не всички поръчали Model 3 ще заявят пакета, което ще остави на компанията време да насмогне с разширяването на Supercharger мрежата. За разширяването пък ще помагат парите, които идват от притежатели на Model 3 платили Supercharger пакета.

Мъск каза още, че Tesla иска достъпът до Supercharger мрежата да е възможно най-лесен. За компанията е много по-лесно да предлага достъпа като еднократен платен пакет отколкото да въвежда модели за плащане (например на кВтч) чрез карти или друг подобен метод.

Очакванията са, че Supercharger пакетът за Model 3 ще струва $2,500 (може би €2,500 в Европа), но на този етап от Tesla все още не са обявили цената на пакета.

И накрая, да уточним още нещо важно – от Tesla напомнят, че Supercharger мрежата е предназначена за зареждане по време на дълги пътувания. Иначе казано, ако наблизо до дома ти има Supercharger, да не зареждаш там (освен в крайна нужда), за да може да го използват хора идващи отдалеч. 


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума