Теsla Semi с базова цена от $150,000 и $200,000 за Founders Series версията

Електромобили

В този блог: Доста по-ниска от очакваната се оказа цената на камиона на Tesla.

По време на официалното представяне на Tesla Semi, Eлoн Мъск не спомена каква ще бъде цената на камиона, а вместо това се съсредоточи върху оперативният разход на миля.

Е, вече имаме и конкретна цена за камиона, която е далеч по-ниска от очакваните прогнози за около $250,000. Двете базови версии на камиона с пробег от 500 и 800 км ще се продават респективно на цена от $150,000 и $180,000, a sъщо както при Roadster 2, Tesla ще предлага Founders Series версия и на камиона, която ще струва $200,000.

За сравнение, повечето дизелови камиони днес струват около $120,000 и докато първоначалната инвестиция за такъв камион е малко по-голяма, значително по-ниските оперативни разходи на практика я неутрализират.

Още в деня на обявяването на Tesla Semi големи американски компании като Wal-Mart започнаха да правят предварителни резервации срещу $5,000, но от тук нататък всеки, който иска да си резервира камиона ще трябва да плати $20,000 напред или цялата сума от $200,000 за Founders Series версията.

По време на представянето Мъск сподели също, че камионът е достигнал драг коефициент от 0,36, което е безпрецедентно за камион и дори бие няколко модерни леки пътнически автомобила.

Гледайки очакваната оперативна цена от $1,26 на миля, обявена миналата седмица, тя определено е в съответствие с очакваното, като се вземе предвид и амортизацията на камиона. Но значително по-ниската цена на камиона поражда някои въпроси.

Като например, дали са направили сериозен пробив в технологията си за батерии и са намалили значително разходите, за да могат да предложат подобна цена? Все пак това е пакет от над 1MW, който позволява сериозен пробег и доста бързо зареждане.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения