За 7-местен Tesla Model S в България не се приспада ДДС

Електромобили
В този блог: Двете допълнителни седалки в багажника са за деца и дори с тях Model S е 5-местен по документи.

Това само по себе си обяснява невъзможността за приспадане на ДДС, но до тази информация достигнахме след кратко проучване. Нещата тръгнаха от там, че ни потърсиха от Добрич за съдействие по поръчка на Model S и един от въпросите беше да се установи дали за 7-местната версия се приспада ДДС...

Вече има човек, когото не познаваме, опитал безуспешно да си приспадне ДДС за Model S и след отказ от данъчните трябваше да проверим каква е причината. Звъннахме в Тилбург, Холандия в дистрибутивния центъра на Tesla Motors и консултантът по продажби Анмари де Йонг любезно ни информира по въпроса. Ето какво ни прати Анмари:

Както е обявено на нашия сайт: http://www.teslamotors.com/en_EU/models/features Model S има "Пътнически капацитет: 5 възрастни". В допълнение предлагаме "Обратно разположени седалки отговарящи на ECE R44.04 като "Специфични за превозното средство – Вградени, със защитен механизъм за деца". Дефинирани са като "Масова група II III" и са подходящи за деца с тегло 15–36 кг, от 3-12 г и от 98-135 см. Съответно на Сертификата за съответствие е записано “брой седящи позиции (включително шофьора): 2 предни, 3 задни".

Точно за това какво пише на този сертификат питахме Анмари, защото ако там двете допълнителни места не са специфично указани, те все едно не съществуват. Това е и причината у нас да не може да се приспадне ДДС за 7-местен Tesla Model S – колата е 5-месна по документи дори с детските седалки в багажника.

И още нещо, за което не става дума в заглавието, но също проверихме – за доставката. Питахме Анмари и дали Tesla Motors предлага доставка до България, защото от мюнхенското представителство ни казаха, че в системата им е записано, че това струва €770. Анмари обаче не потвърди тази възможност и ни изпрати следното по въпроса:

По отношение на доставката до България, тъй като страната засега не е част от пазарите, на които работим, попада в категория "други в ЕС". Възможно е да се правят поръчки за Model S от страни в тази категория, но засега не предлагаме услугите си и не доставяме директно до такива страни, защото още не сме създали представителства. По тази причина всеки клиент организира сам доставката на закупен нов Model S от Тилбург до свой адрес.

Едно от най-интересните неща за нас около първите доставки в България Model S беше, че два от тях са докарани на ход. Засега нямаме успех в желанието ни за среща, на която да съберем повече информация и да я споделим, че това си е уникално да докараш електро кола от 2000 км, но ще продължаваме да опитваме. Обещали сме си да научим повече и ще намерим начин да го направим, за да разкажем как става :).

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума