С новия Model S софтуер оставането без ток – само умишлено

Технологии
В този блог: Версия 6.2 на Tesla софтуера идва с две нови приложения за елиминиране на притесненията от пробега.

Да се събудиш и колата ти да е с нови възможности или екстри... има такова нещо, при Tesla Model S. Електромобилите на Tesla се обновяват по интернет и последната порция добавки беше обявена на пресконференция, на която всички чакахме да чуем как компанията ще елиминира притесненията за пробега на Model S...

За това последното в най-новата версия на софтуера са добавени две (ключови според Tesla Motors) приложения, които да се грижат да не останеш неумишлено без ток в батерията. Ето ги:

Увереност в пробега. Това приложение работи винаги във фонов режим дори когато навигационната система не се използва. То комуникира в реално време с мрежата от Tesla Supercharger и други станции на компанията по различни обекти (Destination charging), пренебрегвайки силно натоварените или не работещите, като предупреждава своевременно преди изчерпване на енергията в батерията.

В процес, навигацията показва карта с най-удобните зарядни станции и те насочва към най-близката. Интересната добавка е, че приложението отчита фактори като промени в надморската височина (например предстоящо изкачване на планински проход) и проверява климатичните условия и скоростта на вятъра по интернет с цел максимално точно определяне на оставащия пробег.

Системата прави всичките тези неща сама, без нужда от намесата на шофьора и според Tesla с тази актуализация на софтуера е невъзможно да останеш без ток с Model S, освен ако не е умишлено.

Организатор на пътувания. Първоначално това не звучи като нещо ново – задаваш си адрес в навигацията и пътуваш. Новото при това приложение е, че в комбинация с горното то определя маршрута така че да разчиташ на съответните Tesla зарядни по пътя. Колата комуникира не само със станциите, но и с други Model S, за да се избягват претрупвания при зареждане.

Приложението пресмята и колко време е нужно да се спира на отделните зарядни по маршрута и те известява през мобилното приложение на Tesla след приключване на всяко от зарежданията. Обикновено Supercharger зарежданията отнемат 20 до 30 минути, което може да използваш за почивка след 3-4 часа шофиране.

Има и нещо, което не са обновили, но то няма нужда от пипане и е много сладко – всичкото това зареждане на Supercharger станциите е безплатно,.

Други добавки, които вече отдавна има в някои електромобили (и много конвенционални коли) са:

  • Автоматично аварийно спиране
  • Предупреждение за опасност в мъртвата точка
  • Предупреждение за страничен удар
  • Нов аудио кодек
  • Подобрение в хващането на радиостанции
  • Фини настройки на активния автопилот

Ясно е, че всичките тези подобрения ще изпълняват задачата по елиминиране на притесненията с пробега най-вече там където има добра мрежа от Supercharger станции. В България през 2015 г. трябва да бъдат монтирани 2 по коридора от Сърбия към Турция минаващ през нашата страна, но засега няма информация къде и кога ще бъдат изградени.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения