Германското правителство обмисля премахване на магистралните такси за електро камиони

Полезно и ефективно

В този блог: Германското правителство планира стимулиране на растеж в сектора на електрическите камиони.

В опит да стимулира използването на електрически влекачи германското правителство планира да отмени магистралните такси за електрически камиони от 1 януари 2019 г...

Идеята е на министъра на транспорта Андреас Шеуер, който смята, че така ще стимулира поетапното електрифициране на логистичния сектор, който използва полуремаркета.

Според него по този начин логистичните компании ще могат да спестят най-малко 5,000 евро на година от магистрални такси, а като добавим към тях и спестените пари от гориво, това би било едно сериозно облекчение.

Пазарът на електрическите камиони тепърва започва да набира скорост и все още е малък, но през последните месеци доста проекти свързани с този тип превозни средства бяха стартирани и някои от първите прототипи вече вървят тестово в различни краища на Европа.

В края на миналата седмица и Volvo се включи към електрификацията на този сектор със своя първи електрически камион FL Electric.

На този етап само 12,000 превозни средства в страната ще могат да се възползват от облекченията по магистралите, но ефектът от мярката ще се увеличи значително, когато таксите за камиони обхванат и за други пътища освен аутобаните. Това би разширило платените пътища от 15,000 на 55,000 км в Германия.

Сега повечето електрически камиони се използват за градски доставки на кратки разстояния заради ограничения пробег с едно зареждане, но германското правителство се надява с тези промени да стимулира производителите да увеличат пробега на своите електрически камиони.

Таксите за товарни автомобили, въведени преди 12 години, в момента донасят около пет милиарда Евро годишно на страната.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума