Понеделник, 04 Април 2011 11:21

ЕС ще забрани колите задвижвани с горива до 2050

От
Без коли на горива до 2050

Ако някога сте се чудили как ли ще изглежда светът без превозни средства, задвижвани чрез изгаряне на гориво, може би от тази реалност ви делят само четири десетилетия. Изпълнителният орган на ЕС, Европейската Комисия, излезе с амбициозно предложение за елиминиране на бензиновите и дизеловите автомобили до 2050 година в опит за намаляване на задръстванията и драстично ограничаване на вредните емисии и тяхното вредно влияние върху околната среда. Макар че планът има своите противници, вероятно по-уместно е да се помисли как би изглеждал светът, ако потреблението на горива продължи да се покачва в следващите десетилетия, постоянно.

Според доклада на комисията, предложението цели да създаде единна европейска "транспортна зона", в която конвенционалните, изхвърлящи газове превозни средства са заменени с чисти коли, докато инфраструктурата се развива заедно с по-ефективните форми на транспортиране през континента.

Колите и камионите не са единствената цел на предлагания план. Комисията би искала да забрани и най-кратките плети, с настояването пътниците да използват алтернативни методи на придвижване за разстояния до 250км, като например влакове.

Предложението, озаглавено Пътна карта на Единна европейска транспорта зона, е придвижено от Комисаря по транспорта, Слим Калас, който описва плана като съставен от "много радикални, много амбициозни цели."

Промяната в начина на движение на континента няма да е евтина: "Става дума за необходимост от инвестиране на 1.5 трилиона евро," коментира в изявление Калас, цитиран от The Independent. "Контролът на мобилността не е опция; нито обикновен бизнес. Можем да премахнем зависимостта на транспортните системи от нефта, без да жертваме тяхната ефективност и да правим компромис с мобилността. Може да е изцяло печеливша ситуация."

Не всички са оптимистично настроени към предложението, обаче. Ръководителят на Асоциацията на британските шофьори критикува силно плана, както и Калас. "Ако той иска прекъсне връзките и да ни вкара в нов мрачен век, значи е на прав път. Този човек е смахнат."

Според текущите оценки и предвиждания за употребата на нефтени горива, ако не бъде направено нещо за ограничаване на потреблението, едва ли това предложение на ЕС ще върне света в тъмните векове, а нефтът, като неефективен и ненадежден източник. Истината е, че планът на Европейската комисия драматично да промени статуквото може просто да ни подготвя за неизбежното и да помага на европейското общество да премине прехода по един спокоен начин.

Човек би си помислил, че предстоящият недостиг на нефт вероятно е добре известен на онези, които отричат нуждата от незабавни действия -- заровили главите си в пясъците, откъдето се изпомпва нещото.


Прочетено 2101 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:58
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.