Print this page
Вторник, 05 Април 2011 16:52

WWF: Една от всеки шест коли да е електромобил до 2030

От
Повече електромобили до 2030

На Великобритания ще са нужни повече от 6 милиона електрически автомобила до 2030 година, ако страната иска да изпълни задълженията за намаляване на емисиите СО2 – това е заключението на нов доклад на WWF.

Предвижданията са, че поне 1,7 милиона електрически коли ще са необходими до 2020 и 6,4 милиона до 2030 година, за да намали Великобритания зависимостта си от петрола. Това означава, че през 2020г. 1 на всеки 17 коли трябва да е електрическа, а през 2030 г. това съотношение трябва да е вече 1:6.

Резултатите в доклада сочат, че бързото въвеждане на електрически коли е необходимо, за да помогне на страната да отговори на изискванията на ЕС за 80% намаление на парниковите емисии до 2050 година.

Докладът, който проучва три различни сценария, установява, че по-голямо количество електрически превозни средства ще доведат до значително намаление в търсенето на горива – биха се спестили около 5 милиарда годишно от невнесен петрол. Също така комбинацията от широко използване на електрически коли, по-малко шофиране и подобрени технологии в автомолибите с двигатели с вътрешно горене би могло да намали британските нужди от горива с 80% и да доведе до 75% намаление на вредните емисии от автомобили до 2030 година.

Според Дейвид Норман, директор по кампаниите в WWF, “жизнено важно е хората да започнат да потребяват и да пътуват по-малко, за да бъде извършен преходът към ниско-въглеродна икономика и да се намали зависимостта от горивата и вредните емисии от автомобилите. Сухопътният транспорт е отговорен за 40 % от потреблението на петролни продукти във Великобритания, така се преминаването от автомобили, които се движат с бензин или дизел към електрически коли ще има така нужното въздействие за намаляване търсенето на горива."

По-нататъшни държавни субсидии и други стимули ще бъдат необходими, за да подпомогнат увеличаването на броя електрически коли по пътищата. Тези стимули трябва да бъдат достатъчно атрактивни, за да преодолеят притесненията на потребителите от цената, пробега и недостатъчните места за зареждане на електромобилите.

WWF ще се радва да види света през 2050 година със 100% използване на възобновяеми източници на енергия. Въпреки че в момента електрическите коли не са с нулеви вредни емисии, благодарение на недостига на електрическа енергия от възобновяеми източници, те ще генерират ограничено допълнително потребление на електроенергия. В заключение, докладът на WWF добавя, че този ръст може да се управлява чрез подобрения при зареждането и системи за управление на потреблението на електроенергия, за да се преодолеят пиковете в консумацията.

Източник: Фей Съндърланд, thegreencarwebsite.co.uk
Прочетено 1342 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:55
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.