Петък, 22 Април 2011 11:07

1 милион коли с горивни клетки по пътищата до 2020

От
Графика за употребата на коли с горивни клетки

Според доклад на Pike Research, общите продажби на коли с горивни клетки (FCVs) ще надхвърлят един милион броя до 2020, с общо 1.2 милиона продадени коли до края на същата тази 2020г. Според Pike, между 2010 и 2014, по улиците ще има между 10,000 и 14,000 коли, задвижвани с горивни клетки. Следва предвиждане за продажба на 57,000 FCV коли през 2015 и нарастване на бройката 390,000 годишно до 2020г.

В доклада си, Pike посочва, че някои хора може да се изненадат от факта, разработването на коли с горивни клетки все още е актуално за множество авто-производители:

Превозните средства, задвижвани с горивни клетки срещат сериозна конкуренция в сферата на "нулевите емисии" от електрическите коли, захранвани само с батерии (BEV - battery electric vehicle). BEV колите се завръщат след разочарованието в края на 90-те. По ирония точно това доведе до първоначалния ентусиазъм около горивните клетки. След като пазарът на електромобили не успя да се развие в края на 90-те, регулатори и авто-производители насочиха вниманието си към горивните клетки.

Старши анализаторър в Pike Research, Лиза Джерам, коментира:

Авто-производителите като Toyota, Daimler, GM, Honda и Hyundai твърдят, че горивните клетки са жизнено важно парче за портфолио от абсолютно чисти превозни средства. В горивните клетки те виждат възможност да предложат кола с нулеви емисии с около 500 км пробег в сегмента на по-големите автомобили.

Според Pike, горивните клетки предлагат решение за движение с нулеви емисии без ограничения за пробега при пътническите превозни средства. Тези предимства са и причината за влагане на около $4-милиарда за преодоляване на предизвикателствата и пред разработката на превозни средства с горивни клетки за индустриална употреба.

Източник: Pike Research през greencarcongress.com

Прочетено 1602 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:22
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.