Вторник, 19 Юли 2011 16:59

В General Motors и жените знаят защо

От
Рита Форст - вицепрезидент  по развойната дейност на Opel

Вероятно доста от вас гледат авто предаванията по Дискавъри и освен че заемат позицията на водещи в тях, млади момичета намират място и около колите и множеството мъже, които работят по различни системи и части. Иначе казано, има такова нещо като жени в автоиндустрията и още как. General Motors има какво да покаже на останалите в това направление с нещо кат революция в равнопоставеността на половете в развойния си център в Торино, в който инвестира усилено и където все повече и повече жени заемат ръководни позиции...

Вчера компанията обяви, че ще добави €20 милиона към инвестиционния си план за центъра в Торино, в който жените заемат около 20 процента от общия инженерен състав. GM има предимство пред много от своите конкуренти и пред по-голямата част от италианската индустрия по отношение на равнопоставеността на половете. Всъщност, да се чуди човек защо въобще трябва да има разнопоставяне - полът не би трябвало да има значение, а качествата и способностите.

Освен това жените, които заедно със своите колеги разработват следващото поколение зелени технологии, са определено млади - средната им възраст е 34 години, а някои сред тях вече заемат мениджърски постове. "Всичко това е резултат от непредубедената политика за избор на кадри", казва Пиерпаоло Антониоли, управляващ директор на центъра. Г-н Антониоли вярва, че старите предразсъдъци по отношение на жените са загърбени и това е особено валидно за General Motors в Торино, чийто ръководен състав е изключително млад.

През 2008 г. GM се премести в кампуса на престижния "Politecnico di Torino", превръщайки се в първия автомобилен производител, позициониран по този начин. Това позволява на GM да се насочи директно към елитните студенти: около 60% от служителите са завършили "Politecnico", който официално се оценява като най-първокласния университет в Италия. Развойният център е основан преди шест години, но оттогава е увеличил трикратно числения си състав, който сега наброява 450 служители.

Вицепрезидентът на Opel, отговорен за развойната дейност, Рита Форст, бе един от първите управляващи директори на центъра. Тя отбелязва колко горда е с факта, че той става все по-значим. "Винаги е толкова вълнуващо да се завръщам в Торино където духът на младостта и енергията са толкова осезаеми", възкликва тя.

Центърът в Торино се утвърди като място, в което се проектират всички дизелови двигатели за леките автомобили на General Motors. Той също е водещ по отношение на контролните системи за дизелови мотори и новите хибридни технологии.

Погледнете го и откъм социалната страна - един пъстър състав предполага по-интересна социална среда, а освен това жените имат доста практични идеи и са склонни да мислят рационално - имам известен опит, за да твърдя това и част от него съм добил, учейки се от грешките си, посочени от жени. Подходът на GM определено ни допада и ще се оглеждаме за специфични тенденции и резултати от компанията Wink.

[Източник: Opel]

Прочетено 1103 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:39
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.