Петък, 05 Август 2011 08:15

Португалия с най-ниски CO2 емисии в ЕС, Швеция на дъното

От
Португалия с най-ниски въглеродни емисии в ЕС

В последните няколко години, Европа като цяла положи различни усилия за намаляване на въглеродните емисии, стимулирайки електромобили и хибриди, както и форми на алтернативно задвижване. Въпреки общите усилия обаче, някои страни са много по-напред от други. Представени миналата седмица и публикувани от Le Figaro, резултатите от проучване върху въглеродните емисии на превозно средство на {tooltip}ADEME{end-link}Френската агенция за околна среда и енергийно управление{end-tooltip} показва, че Португалия е начело, следвана по петите от Франция и Дания. Последното място е за Швеция, съвсем малко пред която се намира Германия. Нас ни няма в схемата, може би за добро...

Проучването, което обхваща само Западна Европа (с изключение на Норвегия и Швейцария) класира страните спрямо грамовете CO2 изхвърляни в атмосферата на всеки километър (нещо като 'Ние сме на всеки километър', но в друг вариант). Резултатите варират от 129 г/км за Португалия, до 153 г/км за Швеция, а като цяло повечето страни са с показател над 130 г/км.

Последното място на Швеция е малко изненадващо, предвид зелената авто експлозия в страната. Германия е считана за земя на елитните машини на четири колела (и още дом на най-нечистата енергия в Европа, което прави нейният резултат по-очакван.

Въпреки разликите между държавите обаче, проучването на ADEME съдържа оптимистични резултати. Средната стойност на емисиите в Европа е спаднала с 45 г/км за последните 15 години и с 20 г/км за последните пет. Това означава, че континентът е на път да постигне целта си от 95 г/км до 2020 г., макар че предстои още много работа. И Германия, и Швеция трябва да наваксат. Без да има показател за България, май и ние сме в категорията с наваксващите, но ще се справим.

[От: Treehugger]

Прочетено 994 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:27
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.