Print this page
Вторник, 12 Февруари 2013 10:14

Електромобилът казва дали Ню Йорк Таймс лъже!

От
tesla_model_s_probeg_na_studeno
В този блог: Журналист се оплаква от Model S, но какво "казва" колата?

След като през 2011 г. получи доста неприятни подигравки от Top Gear по адрес на своя Roadster, Tesla Motors затръшна вратата под носа на журналистите. Свикнала да получава всякакви модели за тестове, пресата остана на опашката за Tesla Model S, след потребителите. Tesla заведе дело срещу Top Gear и го загуби, но сега има ново "нападение", този път от водеща медия...

Историята

Наскоро журналистът от New York Times Джон Бродър подкарал Model S 85 кВтч за проба на дълго по източния бряг на щатите. Там все още има малко Supercharger зарядни станции на Tesla и Бродер избрал маршрут между две на разстояние около 200 мили. В Америка вариантът на Model S с най-голяма батерия има официален пробег от 265 мили, което прави упражнението на Бродър технически възможно дори с 60 кВтч версията, чийто пробег е 208 мили. Без да забравяме, че стилът на шофиране и пътните/атмосферните условия, оказват влияние, при всички автомобили...

Бродър заредил тестовия Model S за 49 минути на първата станция по маршрута си догоре, което по-късно ще се окаже първото невярно твърдение. След като заредил, Бродър потеглил, но след 68 мили шофиране според него на инфо екрана пишело, че е изгубил 85 мили от прогнозния пробег – огромна загуба на енергия, която е много интересно как забелязваш чак след, да речем, час каране?!?

Това го накарало да превключи към режим за съхранение на енергията (бавно каране, изключено парно, повече регенериране, такива неща...). Ето какво пише Бродър за преживяването си:

Наближавайки Ню Йорк се обадих за първи път на представител на Tesla по повод зараждащия се у мен проблем от пробега. Жената, която достави колата ми каза да изключа автопилота.; по-късно от управлението на компанията ми казаха, че този съвет е неправилен. През цялото време краката ми бяха замръзнали, а кокалчетата на пръстите ми побелели.

  Джон Бродър

Кой крив, кой прав?

ИД на Tesla Motors Елон Мъск говори по телефона с Блумбърг по повод назряващия скандал. Защо му е на Мъск да коментира статия за Model S и защо назряващ скандал? Наистина е изключителна рядкост Мъск да коментира дори и критични статии за електромобила, но тук има нещо повече. Първо, след историята с Top Gear, Tesla държи включена опцията за събиране на данни (логове) при журналистически тест драйв. За клиенти това се прави много рядко и по заявка.

Събраните данни очевидно са повод Елон да реагира на публикацията на Ню Йорк Таймс в Twitter, и да обещае специален блог, в който ще бъдат изнесени точните данни от движението и употребата на колата. Журналистът казал едно, но от първите реакции на Елон става ясно, че колата е записала друго. Бродър твърди, че е заредил догоре, карал е икономично и по определен маршрут. Но според Мъск той не само не е заредил догоре, но е удължил умишлено маршрута и е карал с доста по-висока скорост. "Тези три неща не може да ги комбинираш и в бензинова кола, и да очакваш, че ще е способна на максималния си пробег".

Отзивите

Когато избираме продукт обикновено търсим мнението на други хора – рекламите и фирмените приказки хич не са водещият ни източник. Затова най-добре е да видим какво казват хората, които вече карат Model S на студено. Ето какво има в Twitter коментарите в профила на Елон Мъск:

komentari_probeg_tesla_model_s_studeno_vreme_twitter

Потребителски мнения за по-ниския според Ню Йорк Таймс пробег на Tesla Model S на студено

В заключение

Елон обобщава новият медиен казус с електромобила така: "Твърденията на Ню Йорк Таймс, че пробегът на Model S спада колкото казват в студено време са фалшиви. Записите от пътуването ще кажат истината, че той [Бродър] не е заредил догоре и е изминал по-дълъг маршрут."

Критиката за Model S е много важна за подобряване на възможностите на колата. И ако съдим по огромния брой теми и коментари в teslamotorsclub.com форума, например, отзиви и мнения за електромобила определено не липсват. Точно обратното – показват се недостатъци, дават се препоръки, въобще електромобилното общество в САЩ и Европа, където Model S вече се тества, е супер активно.

А по отношение на журналистите – банка и муха се убиват с вестник, но май вестникът си намери майстора Wink.

И още нещо – Tesla очевидно има какво да подобри по отношение на пробега в студено време. Трябва да се правят още много тестове и нещата да са ясно обяснени, защото сега очевидно няма достатъчно информация по въпроса. Колкото до масовия потребител, в чиято роля журналистът се поставя в тази случка, точно такива неща е добре да се случват, за да се откриват потенциални проблеми. Но е добре и да не се спестяват (или преиначават) елементи от преживяното, инак язък за критиката и ползата от нея!

Очакваме официалния блог на Tesla Motors по казуса с твърденията на Ню Йорк Таймс и ще пишем отново, когато нещата се изяснят допълнително.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3406 пъти Последна корекция Неделя, 17 Март 2013 14:08
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.