Понеделник, 25 Март 2013 09:18

VW фест 2013: Голямата награда – VW up!, зелената атракция – Golf 2 на ток

От
elektricheski volkswagen golf 2 konversia vv club fest 2013
"Освежен до електрическо" голф, в свежа VW Club фест компания :) – Снимка: Коортех
В този блог: На тазгодишния VW Club фест – от електрически Golf 2, чак до най-новия Golf 7.

И днес, 30 години след своята премиера, Golf 2 като че ли не мисли за пенсия. Дори обратното, живее втори живот. Поне този на Пламен от Варна, на който едва ли ще обърнеш специално внимание. Докато не разбереш, че под капака има електромотор...

Електрически VW Golf 2 визитка 
Електромотор Трифазен AC 30 кВ 
Работно напрежение 160 V 
Ск. кутия и окачване Оригинални 
Максимална скорост 120 км/ч 4-та предавка 
Пробег (ср. скорост 60 км/ч) 100 км 
Тегло 860 кг 

Тази година Пламен участва в големия VW Club фест в София, далеч от морската ни столица, но не и за една ентусиазирана душа и компания. И не за да покаже на някой от многото посетители кола, която всички сме виждали – защото неговият голф е различен, превърнат е в електромобил. Казваме му конверсия, с други думи. Движи се на ток, без това да прави особено впечатление отвън – колата не е боядисана в ярко зелено, с някакви кабели или електро графики по нея.

Това не му пречи да си е съвсем истински и супер приличен електромобил, който в първия ни блог нарекохме Българският електрически голф – чиста класика. Беше преди почти две години, та с удоволствие си припомних какво сме писали тогава, с една изненада – открих, че блогът вече е четен близо 4,300 пъти! Метнете едно око, както и на техническите данни на електрическия голф отдясно, а сега да продължим с разказа на Пламен за участието му във феста.

VW Club фест 2013

Беше си шанс да се запознаем най-после, който пропуснах – не успях да стигна навреме до Интер Експо Център за среща с Пламен, че да видя и преобразения голф на живо. Но от разговора по телефона малко преди да завърши събитието, дочувайки глъчката, разбрах какво съм пропуснал. По-ясно става от разказа на Пламен:

От клуба се бяха погрижили за всичко – регистриране на колите, привеждането им в перфектен външен вид, настаняване на участниците. В медиите имаше много реклама, както и интерес от тяхна страна.

Благодарение на всичко това залите бяха препълнени с посетители, които разглеждаха подредените в тематичен ред 75 автомобила:

  • Оптичен тунинг;
  • С оригинален вид;
  • Силов тунинг;
  • Ретро;
  • Бусове; и
  • Нови модели.

Интерес предизвика и официалното представяне на Голф версия 7. Имаше възможност да седнеш зад волана, да разгледаш интериора, да се насладиш на перфектното германско качество.

Организаторите се бяха погрижили всеки кръгъл час да започва с раздаване на награда, разбира се срещу верен отговор на въпрос от историята на любимата марка – Volkswagen.

Голямата награда – VW Up! беше изтеглена в присъствието на нотариус в неделя следобед. В последвалото телефонно обаждане посетителите бяха свидетели на неописуемата радост на победителя, който след около 20 минути вече беше пристигнал в залата.

Това с наградата беше чудесно, но означаваше също, че идва и краят на тазгодишния фест. Всички бяха заредени с положителни емоции и енергия, а събитието беше наистина незабравимо! И разбира се, специални благодарности към клуба и организаторите на феста!

Електрическата конверсия (в България)

Интерес определено не липсва. Пламен споделя, че много хора са спрели да видят блестящата плоча под капака и да разберат как така старата германска класика се движи без оригиналния си двигател. "Но цената е праг. За развитието на електрическата мобилност и конверсиите в частност". За Пламен и неговите спътници на феста не е трудно да установят това – засега електромобилите не са ни джоба. Поне такова е впечатлението от реакциите на посетителите. Цената на конверсията се струва твърде висока на повечето хора, особено на свикналите със старите си "здрави" коли, които поддържат сами и/или карат на газ. Наистина, не е евтино начинание, но е повод отново да се присетим за приказката "евтиното е скъпо" – все някой ден ще плащаме данък на безгрижните петролни десетилетия.

elektricheski volkswagen golf 2 konversia vv club fest 2013 elektro modulПод капака на електрическия VW Golf 2 на Коортех

Какво да очакваме през 2014

Както се развиват нещата с електромобилите у нас, макар и да е малко бавно, ето какво: следващата година може да имаме една много интересна организация. Точно пред Интер Експо Център си имаме една чудесна двойна соларна зарядна станция за електромобили, където електрическият голф на Пламен ще бъде на мястото си. Там, може да има и още един интересен "участник" – VW e-up!, електрическият вариант на тазгодишната голяма награда. Остава само да го получим в България.

За старата класика тогава би имало само един проблем – новото електро поколение ще блести ярко и ще обира погледите на посетителите. Но както стана дума в началото, ако някой не се дава лесно, това е Volkswagen Golf 2!

Ако намирате този блог за интересен и искате да научите повече за електрическата конверсия на Пламен, ще го откриете в форума като eltransbg – и да дойдете другата година на VW феста Smile!

Ние благодарим на Пламен за редовете, които ни изпрати за този блог и му пожелаваме успех във всичките му електромобилни начинания.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4759 пъти Последна корекция Понеделник, 25 Март 2013 10:31
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.