Print this page
Сряда, 08 Май 2013 09:25

Защо в Tesla Model S липсват обикновени неща?

От
tesla_model_s_skrito_menu
Скрито меню в Tesla Model S показва бъдещи функции – Снимка: Autoblog green
В този блог: В един много познат стил, електрическият седан на Tesla получава стандартни неща на час по лъжичка.

С години чаках съвсем обикновени нещица, като препращане на SMS, да намерят място в поредния iPhone ъпдейт. Но политиката на Apple е "дразни масите и ги нахъсвай за повече"! Нарича се Product stacking – пускаш един продукт на пазара и следващите стъпват на неговите успехи. Само че има една особеност. Пускането на всеки следващ продукт е съпроводено с много "разядки"...

Просто е – обявяваш, че ще пускаш продукт и след това на етапи "дразниш" публиката, подхвърляйки по някой и друг пикантен детайл. Постепенно феновете стават все по-нетърпеливи и крайният резулатат е нещо от сорта на опашките пред магазините на Apple още от нощта преди пускането на следващия iPhone.

И когато новото чудо се появи на пазара вече си толкова обсебен/а от него и от супер техническите му способности, например, че имаш склонност да простиш липсата на по-обикновени неща. Мда, спомням си добре моя Phillips Genie 2000. Той имаше повече базови и удобни потребителски функции дори от втория ми iPhone 10 години по-късно...

Каква е връзката с електромобила на Tesla?

Но какво общо има това с Tesla Model S. Ами... Джордж Бланкършип! Човекът отговарял с години за маркетинга на Apple очевидно е пренесъл много и в Tesla Motors – стилът си личи. В Model S има какви ли не високотехнологични чудесии, начело с големия 17" екран, от който се командва всичко. Само че липсват по-обикновени. Някои от тях Tesla ги пуска на час по лъжичка с всяко обновяване на софтуера. Така се поддържа хъса Wink. Не е нещо неприятно. Може да го наречем дори гъделичкащо, зависи от гледната точка.

Ето един пример. Ново видео показва скрито меню на същия този голям екран в Model S. От него се вижда, че собствениците на електромобила предстои да получат нещо елементарно, като видимост за мъртвата точка или атаптивен автопилот. Последното не е точно от нещата, с които всички сме свикнали, но се вписва донякъде в идеята.

Не е ясно точно кога тези функции ще бъдат активирани, но явно се работи по тях. Както и вероятно по други по-стандартни функции – за такива въобще не липсват заявки във форума teslamotorsclub.com. Може би дори активирането на по-елементарни възможности няма да става само по софтуерен път и ще се налага "сервизна обработка", но има много индикации, че нещата с Model S до голяма степен вървят като тези с iPhone или iPad.

Не е толкова чудно, все пак Tesla се настани в не един и два бивши магазина на Apple – тенденцията е очевидна. Поне знаем какво да очавакваме и как ще се движат нещата. А и това не е най-важното – електромобилът е страхотен, има голям пробег и можем да се надяваме само, че полека на пазара (в Европа) ще започнат да се появяват употребявани, защото цените на нов Model S не са точно като за масовия пазар.

Ето видеото със скритото меню:

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3108 пъти Последна корекция Сряда, 08 Май 2013 14:07
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.