Print this page
Четвъртък, 16 Май 2013 07:49

Изненадващата истина за това, което ни плаши в електромобилите

От
elektrickeski koli promiana budeshte
В този блог: Има нещо отвъд високите цени, малкия пробег и гаранцията на батерията... вътре в нас!

Почти винаги, когато търся информация за нещо питам Google или bg-mamma. Кой ли не го прави. Отзивите търсим като че ли най-много. Особено за продукти и услуги. Само че за електромобили отзивите са все още кът. А когато те липсват, решенията взимаме много по-трудно или въобще не ги взимаме...

Тази седмица по Нат Гео ТВ всяка вечер вървят сериите "80-те: Нашето десетилетие". Припомняйки си много нещата от онези дни имам възможността да видя и такива, за които не съм знаел. Както и да погледна на онези, които са ми добре известни по различен начин, защото сега са обобщени и от тях сме извлекли поуки. Общо казано, въпреки множеството пробиви, откроява се едно нещо и то е, че на хората често са нужни дори десетилетия, за да разберат и възприемат нещо.

Сега нещото, за което говорим, са електромобилите. В България (с мини изключения) още не ни предлагат такива, но и в държави, в които вече от години се продават различни модели, нещата тепърва започват да се раздвижват. През тези години по форуми и блогове сме виждали какви ли не оправдания за липсата на интерес към електромобилите, свързани с техните технически възможности. Но дойде 2013-та, годината в която на пазара ще излязат и германски електро модели...

Преди да стигнем до тях, разбира се, на пазара вече има не един и два електромобила. Nissan LEAF, Mitsubishi i-On, Tesla Model S и др. Защо тогава да чакаме германските? Какво ни спира да купуваме сега? ОК, отново, да му се не види, още не става дума за нас в България, че почти няма предлагане. За щастие това ще се промени от настоящото лято (идват Renault Twizy и Kangoo Z.E.), но говоря за това какво ни пречи на всички ни, не зависимо в коя държава сме.

И изненадващата (за някои хора) истина е, че пречката сме ние – електромобилите са чудесни, но това повечето хора още не го знаят. Техническите ограничения, разбира се, създават прегради, но непознаването на този нов продукт в общия смисъл е това, което ни плаши.

Какво да направим, за да прескочим тази бариера?

Видно е, че отново ще ни трябва доста време, за да свалим очилата на недоверието. И сега идва нещо като помощ. От там, където знаят как се завладяват сърца на фенове – от BMW. Самият изпълнителен директор на компанията се обърна открито към германците с призива:

Преодолейте страха си и започнете да купувате електромобили.

  Норберт Райтхофер

О, чудесен призив от хората, които жигосаха понятието ДВГ в главите ни и най-после се сетиха да ни правят пластични операции. Само че Tesla Motors вече пое кормилото. В Мюнхен обаче са прекалено наясно с понятието пропаганда и ето че минават на следващия етап: продажбите на BMW i3 започват в средата на юни и половин година по-рано компанията открито призовава да започнем да ги купуваме. Че посланието е към германците ясно, но последното, което BMW и всички останали искат, е да се ограничават до германцкия пазар. Така че посланието е към всички.

В обобщение за уплахата ни от електромобилите

Хубавото е, че почти всички производители вече са на борда. Разнообразие вече има и ще има много по-голямо. И ето дори в нашите медии вече пишат за това как Tesla Model S задмина по продажби топ германските лимузини. Това, разбира се не е точно така. Първо, става дума само за американския пазар и второ за това, че Tesla все още доставя заявени предварително коли – не продава складови наличности.

Но е факт, че малката нова компания раздруса здраво старите германски и американски гиганти и промени необратимо статуквото и съзнанието ни за купуване на коли с новия си модел, без дилъри и посредници. И за да няма уплаха, Model S е невероятно бърз, минава спокойно 350-450 км с едно зареждане и е супер модерен. Остава да му падне цената, а на нас да ни паднат задръжките Wink.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3338 пъти Последна корекция Четвъртък, 16 Май 2013 18:30
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.