VW хваната в измама с "чистите" дизели в щатите

Блог

Volkswagen пред супер солени глоби за нарушаване на щатските закони.

Големите авто новини от петък 18 септември, 2015 г., са за обвинения на федералните власти в САЩ срещу VW, която тихо и нелегално е монтирала софтуер в близо половин милион дизелови коли продадени в щатите през последните пет години. Целта на този софтуер е да прикрива реалните емисии, така че колите да минават на прегледите...

Работата изглежда много дебела и от VW са признали, че в колите има монтирани заблуждаващи устройства. Ето линк към обвиненията на правителството на САЩ към компанията. Проблемът изглежда е в улавянето на азотния окис NOx (или както е модерно, азотен оксид).

Как работи

Софтуерът на въпросните устройства засича кога колата се подлага на тест за емисии и изпраща неверни данни, прикриващи реалните емисии. Според американските власти някои от вредните вещества излизащи от ауспусите на чистите VW дизели превишават до 40 пъти максимално позволените количества.

Подвеждащите устройства са открити по време на независим анализ на изследователи от West Virginia University, които заедно с екип на International Council on Clean Transportation, са отправили въпроси за нивата на емисии.

Подвеждането на системата е възможно, защото в Калифорния, например, тест за вредни емисии не се прави с вкарване на сонда в ауспуха, а чрез визуална проверка и закачане на скенер за OBD-II порта, който чете сигнали. Съответно чрез монтираните устройства VW колите са програмирани да подават неверни кодове, заблуждавайки тестерите.

Според Зак Власук от Kelley Blue Book, "е твърде рано да се спекулира, но ако обвиненията се потвърдят официално това може да доведе до глоби в размер на до $35,000 на кола или $18 милиарда". Все пак Власук не смята, че ще се стигне чак до такива глоби, но в щатите Hyundai/KIA концернът вече беше глобен с над $300 милиона за неверни данни за разхода на техните модели.

В резултат на супер скандала VW е премахнала всичките си реклами за чисти дизели от YouTube.

От нашата страна на Атлантика и в частност в България, зная, че много хора искат да си купят електромобили и при първа възможност да зарежат дизела (и въобще колите с ДВГ). Виждам го в коментарите им по форуми и във фейсбук. Работя всеки ден това да се случва колкото се може по-скоро. Защото...

Представи си се на голямо кръстовище и около теб нищо не бучи и пуши – да, това си ти в една много по-чиста и тиха градска среда.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума