Чакай малко, какво стана с електромобилите през 2015-та?

Блог

В този блог: Най-четеното в eCars.bg през 2015 г.

Чакай малко, когато през 2009 г. замислях създаването на този сайт, бога ми въобще не съм си представял накъде ще потръгнат нещата с електромобилите. Шест години и хиляди блогове по-късно имаме от мини до супер електро коли, батериите поевтиняват прилично бързо и за да навлезем в хардуера, започнахме наша разработка и производство на зарядни станции. Твърде много се случи, та материал за обобщение бол. Ей на събрахме го...

Връщам се на януари и веднага се светвам, че материалът верно е бол. Мислех си да избирам акценти с най-интересните неща, после с най-коментираните, но ще стане роман – като го погледнеш назад, не е реално колко неща са случили. Затова – залагаме на най-четените...

Януари

Испанската батерия за 1000 км пробег разби януарския лед и всичко останало с близо 2800 прочита. Пробегът си е цар – има ли големи числа, там сме :).

Китайското Туизи с врати и на половин цена гони 1900 прочита в края на тази година и е нещо като индикатор, че към мъника има огромен интерес, който може да се реализира много по-добре в България с още някоя и друга доза спад в цените.

Второто поколение Renault ZOE не стигна до второто януарско място, но пък се очаква да е с 300 км реален пробег, което май ни вълнува много повече.

Следва историята на едно употребявано Туизи в България, което след няма и месец прави 2 години в моите ръчички и ще има продължение на историята. Много Рено тоз януари, много чудо.

Топ 5 на месеца оформят два близки по посещаемост блога: Батерията, дето се зарежда за 3 минути и Колко излиза електромобил спрямо бензинова или дизелова кола.

Февруари

Масова парична подкрепа за електро колело заради 24 дена отстъпка дръпна най-голяма подкрепа и откъм четене, хем че не им беше сезон на колелата. 

По някаква причина реактивният електромотор без постоянни магнити на Ricardo привлече почти толкова интерес, въпреки непостоянните си магнити.

След него идва домашна батерия 'за стената' от Tesla Motors, която при представянето си по-късно предизвика още по-голям интерес.

"Соленият" QUANTiNO – уникален, достъпен и на пазара от 2015, беше добра идея, последната част от която не сме виждали някой да я е усвоил досега.

Ако търсиш употребяван Tesla Model S има по-добро място от mobile.de – ммм, мястото е... Норвегия. Далечко е, де.

Март


Първата общинска зарядна станция за електромобили в Бургас я открихме при много хубаво време, пък и цветна се получи, а и телефони зарежда.

Бьорн Ниланд услужливо записа на видео за колко време Tesla Model S се зарежда на различни бързи станции, да си знаеш като ти потрябва тази информация. 

Като го пуснахме, казахме хайде да ти е VsichkoTok.bg с българския локатор на зарядни станции за електромобили и е искрено пожелание, защото е супер да си имаме едно място в нета където да си търсим и намираме зареждачки за електро колите. 

Всичко под 320 км реален пробег за Tesla Model 3 "не минава", каза (си) сам Елон Мъск, понеже нали е обещал така да стане с "масовката". Засега дори не я знаем как ще изглежда – ама през 2016 ще я покажат, няма как.

Преди да затворим март се оказа, че VW e-Golf е в пъти по-продаван от другите електромобили в Норвегия и с дизелгейт сагата по-добре да говорим само за VW електромобили, че... Идват през януари у нас де, ама нека му дойде времето и ще разправяме повече ;).

Април

Нов литиево-йонен акумулатор с 25% повече стартов ток води в класацията по прочити през април – караме ги още ДВГ-тата и някоя и друга новинка при тях свързана с тока се прокрадва и в eCars.bg.

След това, пълна с батерии Mercedes-Benz W123 класика от 1982 г. води супер изненадващо – (на) нов Tesla Model S 70D с 400 км пробег от €64,070

Tesla пусна сайт за сертифицирани употребявани коли, а на французите, не че им е малък бонуса да си купят електромобил, ами даже им го вдигнаха на €10,000, ако си дадат стария дизел за скрап. Супер, да им е честито.

Май

Точно на първи стана ясно, че Tesla POWERWALL домашната батерия ще струва $3,500. Остава да добавиш обаче и известни парички за инвертор.

Прокредит банк си взе 10 нови електромобила и очаквано предизвика внимание. Предложихме им и зареждачки, но по-важното е, че колите се карат и вършат работата, за която са закупени. 

Първият безжичен електромотор в колело на електромобил също се оказа привлекателна новина – кога ли ще можем да покараме електро кола с такъв?

Два нови Nissan LEAF си намериха притежатели още преди да успеем да им пуснем обяви, а едно Nissan LEAF такси се оказа на 160,000 км с първите накладки, което си е добра новина за джоба – колкото по-малко разходи, толкова по-добре.

Юни

Нашенските новини са си най-търсени – KIA Soul EV цена за България и опции на електромобила го доказа с едни хубави 2500 клика, а и продажби не закъсняха.

Междувременно, пак от Корея, се появиха още домашни батерии – този път от Samsung.

В Tesla не спират да работят и набързо изкараха POWERWALL с двойно повече мощност за същите пари.

Разбрахме как се прави новият R240 мотор на Renault ZOE – този, с който колата дава 10-15% повече пробег.

Седем нови e-Ducato 3.5-тонни електрически буса за TNT са сред първите подобни покупки от големи компании и дано се пораздвижат скоро нещата, че такива бусове на ток на пазара са буквално супер кът.

Юли

Десет цветни и свежи Renault Twizy пуска на морето Top Rent A Car в началото на лятото, което си е първата електромобилна услуга от този тип в България.

Още от рент-а-кар сферата, Europcar започна да предлага KIA Soul EV под наем, за същите пари като подобен клас ДВГ коли.

Друга интересна новина от месеца беше тази за китайска реплика и на Tesla Model S – какво ли не правят хората...

Репликата настрана, появи се и Tesla Model S за $210 плюс доставката, но става само за каране в хола. 

Колкото до истинските електромобили, едни нови хора взеха че се изцепиха с не сме Tesla, но не сме и Fisker. Не се ебаваме!

Август

В началото на август дойде и идеята за първо електрическо такси – KIA Soul EV вози тихо и безплатно, първоначално пробно.

Swincar e-Spider супер забавно електро бъги за суша и вода, ако си падаш по такива забавления, но защо не?

Засега нямаме такива по улиците, но супер лек електромобил с неограничен соларен пробег при над 60 км/ч звучи супер обещаващо.

Колко ток ще платиш, ако заредят електромобил при теб имаше за цел да поясни какво да очакваш, ако някой ти цъфне с (електромобилен) кабел в ръка на прага.

Евтино е да го зареждаш, факт, но и като ти е супер икономичен електромобила, става още по-добре. Поне така доказаха с над 800 км с едно зареждане – нов рекорд за словенската електро Mazda.

Септември

Обикновено казвам "Да говорим за новия ти електромобил, не за стария ти дизел". И като хванаха VW в измама с "чистите" дизели в щатите, като се почна един здрав Дизелгейт!

Но, да, ние да си действаме с електромобилите, та обявихме, че започваме да правим мрежа от зарядни станции за електромобили из цялата страна. За нея малко да отхвърлим още работа и през януари 2016 пускаме подробности за прогреса.

Нашите монтажи са много близо, но Tesla монтира първи Powerwall батерии още през септември – само няколко месеца след като обяви продукта и се видя, че към него има доста приличен интерес.

Разбрахме и какво е да си шофьор на електро такси, което през 2016 г. и натам ще става все по-търсен отзив.

Научихме още и че някои собственици оспорват мощността на Tesla Model S P85D, че нещо им бягал по някой и друг кон.

Октомври

Номер едно по кликвания с мишката за октомври стабилно е Renault ZOE официално в България на цена от 57,990 лв с вкл. батерия, че и две тестови коли пристигнаха тъкмо навреме за автосалона.

Има си го като опция и ще се ползва все повече, та дойде идея да покажем как се зарежда електромобил с трифазен ток без зарядна станция.

Дойде и време за хвани си истинско електро такси – първото официално от Yellow Taxi, само че цвета си го определят като електриково зелено.

Традиционно предизвикващи, но все още редки новини от този тип – осем нови електробуса за Кьолн от 2016 г. ще им се отразят добре там.

И някъде по това време, Китай реши – 4.5 милиона зареждачки за електромобили.

Ноември

Само за два дена работата с Renault ZOE стана ясна. Остана да се проясни само положението с доставките. За март, април говорим в общи линии – ей го къде е!

С KIA нещата поне за някои хора потръгнаха по-бързо – в Yellow Taxi вече карат и лични електромобили.

Времето понапредна и това, че Tesla Supercharger станциите в България са отложени за 2016 г. не беше голяма изненада – по-голяма ще е като ги направят, гаранция!

LEAF с 225 км реален пробег си е друго нещо, нали?

Няма майтап – Екоминистерството отпуска 1 милион лева за 1000 електромобила на администрацията – остава само да уточнят точно как някъде през февруари. Темата си намери приличен обществен отзвук...

Декември

Един дизелов Trafic прехвърлен оригинално на ток определено дръпна напред пред останалите новини на финала на годината – добра идея да го покажат по време на COP21 конференцията за климатичните промени.

Случайно или не, електрическият Chevrolet Bolt беше разкрит седмици преди дебюта, планиран за CES шоуто във Вегас от 6-9 януари 2016 г.

Tesla Model S в Racing Extinction – премиера тази вечер от 9 по Discovery – ОК, 9-ти отмина, но ако си пропуснал/а филма... е, бива ли така :)?

Тази батерия е собствена Audi разработка е знак, че я взимат на сериозно електромобилната работа в Инголщадт, но преди 2018-та 100% електро модели от там като че ли не се задават.

Има голяма вероятност обаче преди това да има друго от Германия на ток, че колко му е да си направиш електрически Opel от "болт".

. . . . . . . . . .

Ееее, ма то станало време да си направим едно хубаво посрещане на новата 2016-та бре хора –

Я наздраве!

И доскоро ;)!

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Благодарим за изчерпателната и много полезна ел. информация през цялата 2015! Не се и съмнявам, че през новата 2016 вашият сайт ще ни достави още повече нови и вдъхновяващи изживявания свързани със света на електрическите автомобили и всичко около тях

Ivan
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Охоо и още как - те вдъхновяващите неща сега започват да се разпръскват все по-силно във всички посоки

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари