Климатичните промени гълтат половината ти кафе

Блог

В този блог: Производството на кафе може да спадне с 50% до 2050 г.

Наглед прилича като да няма нищо общо с електромобилите, но дали?...

Факт е, че кафето е неразделна част от живота на планетата – според статистика (която нямаме идея как точно се събира) дневно в световен мащаб се изпиват по 2.25 милиарда чаши кафе.

Стряскаща цифра и въобще не се бяхме замисляли нито сме имали идея за тези мащаби, но според ново проучване на The Climate Institute (австралийски мозъчен тръст), климатичните промени може да глътнат на теб половината от дневното кафе, а на хората в бранша от доходите. Шантаво звучи, но австралийците имат обяснение:

"Без енергични действия за намаляване на емисиите, прогнозите сочат, че климатичните промени ще намалят зоните подходящи за отглеждане на кафе в световен мащаб с до 50% до 2050 г."

Основно в света са разпространени два сорта кафе: Арабика и Робуста. Арабиката представлява около 70% от световната кафе реколта, докато Робуста е по-ниското ниво култура, от която обикновено се прави инстантно кафе.

И двата сорта вече са под влиянието на климатичните промени, но ефектът е много по-голям върху Арабика сортовете, които обикновено се отглеждат нависоко в тропически райони и се нуждаят от относително хладен климат и много валежи годишно. Засушавания, вредители и повишението на температурите свързани с климатичните промени вече са унищожили големи площи с кафе насаждения в много части на света през последните няколко десетилетия. В Танзания, например, където препитанието на 2.4 милиона души зависи от кафето, добивите са намалели наполовина от 60-те години на 20-ти век насам.

"Животът на над 120 милиона души в над 70 държави по света завии от световната верига за производство и доставки на кафе."

За повечето от нас, които не произвеждаме кафе, то е част от ежедневнието ни, но за много други то е буквално част от живота. От тези 120 милиона, 25 милиона са кафе фермери, които разчитат на посевите и между 80 и 90 процента са малки фермери. Кафето също така е и втората най-ценна стока, която развиващите се страни изнасят.

Както обикновено и в тази сфера най-голям удар ще понесат най-уязвимите общества и много производители ще загубят своята работа. Ако всички не подходим отговорно в личен план. Зависи от всеки от нас, буквално!

Какво правят големите по въпроса, обаче?

Марио Черути от Lavazza казва, че "Климатичните промени могат да имат значителен негативен ефект в краткосрочен план и вече не опира до бъдещето, а до настоящето".

Индустриални гиганти като Starbucks и Lavazza са супер наясно с настоящите и потенциални бъдещи ефекти от климатичните промени за техния бизнес. Но не само корпорациите могат да предприемат действия за климатичните промени – всеки от нас може да помогне за спасяване на чашката кафе.

Чудиш се как можеш да го направиш? Променяй всичко в ежедневието си, което може да спести енергия, сортирай си отпадъците за рециклиране (да, всички сме виждали как ги събират, но въпреки това), ходи повече пеша или използвай велосипед и – естествена препоръка от блог като eCars.bg – ако караш или използваш кола и още не си, направи смелата крачка да я смениш с електрическа.

Последното, ще кажеш, е лесно да се каже, но не и да се направи. И на нас не ни беше лесно да платим близо 28,000 лв за малкия Renault Twizy през 2014 г. и трябваше да се лишим от много неща, но го направихме. Възможно е, има начини и в името на нещата, които всички обичаме, си струва да положим повече усилия, просто защото го можем.

Остана само да ти пожелаем приятно сръбване на уикендното ти кафе, с мисълта за всички, които ти го осигуряват и как можеш да помагаш на тях да продължават да го правят, за да продъжаваш на свой ред да му се наслаждаваш.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения