България обвинена в незаконно субсидиране на предприятия за добив на въглища

Блог

В този блог: Малко извън зелените новини в eCars – България е обвинена в неправомерно разпределение на помощи от ЕС.

Според публикация в Reuters, страната ни е предоставила €1,3 милиарда незаконно под формата на "помощи" на предприятия занимаващи се с добив на въглища и електроцентрали. Това е по твърди в оплакване, подадено в Европейската комисия от базираната в Лондон адвокатска кантора ClientEarth днес 15 юни.

Правилата на Европейския съюз за държавните помощи са предназначени да подкрепят преминаването към икономика с по-ниска въглеродна интензивност въпреки че все още подкрепят до известна степен и изкопаемите горива, ако това е необходимо за предотвратяване на прекъсвания на тока, или ако намали вредните емисии чрез подобряване на ефективността.

Адвокатът на ClientEarth Сам Брайт споделя, че колегите му са прекарали повече от година в разследване на практиката на България да изисква от доставчиците на електроенергия и дистрибуторските компании да купуват цялата електроенергия, произведена чрез добив на въглища, класифицирани като "високоефективно комбинирано производство".

На тези оператори се заплаща допълнителна такса, която произтича от завишаване на сметките на потребителите.

ClientEarth, които вече успешно разобличиха Британското правителство и разкриха нарушения и укриване на информация за качеството на въздуха в Англия са направили проучване, според което получените oт България средства не са използвани по предназначение и нито едно от предприятията получило помощи не отговаря на изискванията на ЕС.

"България дава на тези предприятия несправедлива и незаконна субсидия, която спомага за задържането на въглищните електроцентрали и пречи на прехода от изкопаеми горива към по-чиста енергия", споделят от ClientEarth пред Reuters.

От кантората добавят още, че адвокатите им са направили консервативна оценка на размера на помощите, платени между 2007 г. и 2016 г., и според тях сумата вероятно е по-висока от обявените €1,3 милиарда.

Министърът на енергетиката на България сподели пред Reuters, че според него няма никакви нарушения, а Теменужка Петкова добави, че "Досега не сме виждали никакви възражения или пречки от Европейската комисия".

От 2015 г. насам българските законодатели са приели редица законови промени, за да ограничат достъпа до преференциални цени и да засилят контрола върху високоефективното производство на електроенергия. Ако Комисията установи, че помощта е била предоставена незаконно, тя може да нареди на страната да я възстанови.

Европейската комисия все още предстои да се произнесе по друга жалба подадена от ClientEarth за България през април, относно безплатните квоти за емисии предоставени на електроцентрали работещи с въглища в рамките на Европейската схема за търговия с емисии (ETS).

В тази жалба ClientEarth твърди, че четири електроцентрали, които ще получат разрешения за замърсяване на стойност 197 милиона евро между януари 2013 г. и декември 2020 г., не отговарят на изискванията за финансирането, което получават.

Официален коментар от Българското правителство по обвиненията все още няма...


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

За едни държавата е майка, за други мащеха.
Малките екологично чисти ВЕИ-та по ПРСР ги унищожиха... Големите замърсители - не.
Те поГЕРБаха България!

мирела
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения