Mercedes 'събаря' Tesla с милиард инвестиция – Елон казва 'изпуснали сте една нула'

Блог

В този блог: Германците се готвят за $1 милиард електромобилна инвестиция в щатите, с която да изместят Tesla от пазара.

Елон Мъск обаче върна топката с думите, че това не е сериозно за голяма компания като Daimler/Merceres и че трябва да добавят една нула към единицата...

Заигравка между Mercedes, която планира $1 милиард инвестиция в Алабама за производство на електромобили и Елон Мъск дава интересен поглед върху мащабите на електрическата мобилност от две (явно доста различни) гледни точки.

Според писмо до инвеститори на анализаторa от Sanford Bernstein Макс Уорбъртън, стратегията на Mercedes е основана на "каквото и да прави Tesla ние можем да го правим по-добре". Има и добавката: "В Mercedes са убедени, че могат да изравнят цените на батериите на Tesla, да направят по-ниски производствените разходи, да увеличат производството, да предложат по-добро качество и колите им да се управляват по-добре".

Елон Мъск не подмина това току така и в свой стил предложи мнение по въпроса в Twitter:

Явно смята, че трябва да се вложат 10 милиарда, не само 1, но да видим в какво се състои инвестицията за въпросната стойност. Планът е средствата да бъдат насочени към разширяване на съществуващия завод край Тъскалуса и в добавка да се построи нова фабрика за батерии с площ близо 100 хил. кв. м. Очакванията са разширението да осигури още 600 нови работни места в областта.

Тук има и известна ирония, защото преди години Merdeces-Benz буквално спаси Tesla от фалит с инвестиция от около $40 милиона за батерии и задвижващи модули за електрическия Smart. Тогава в Германия най-вероятно не са си давали сметка какво спасяват и какво ще се роди от това. Но ето го резултата днес - Tesla е неочаквано за мнозина напред с материала.

Дори има много голяма вероятност преднината на калифорнийците да се увеличи значително с вече влезлия в производство масов Model 3.

Предстои да видим как ще се развиват нещата, а иначе Mercedes планира да започне строежа на разширението през 2018 г., а производство "в началото на следващото десетилетие."

Това съвпада с прогнозите на друг анализатор от Sanford Bernstein – Марк Нюман – според когото спадащите цени на батериите ще изравнят цените на електромобилите с тези на ДВГ моделите до 2021 г. или "много по-рано отколкото мнозина очакват".

Mercedes едва ли ще събори Tesla, но се случва друго – желанието на Мъск старите автопроизводители да се размърдат много здраво в посока електрическа мобилност е факт.

Преди няколко месеца Daimler наистина обяви, че ще инвестира €10 милиарда в електромобили, за да изтегли пускането на пет електро модела от 2025 за 2022 г. и сега компанията не пропусна случая да напомни на Мъск в Twitter за това. Той обаче изглежда смята, че само в щатите и само в батерии трябва да вложат десет пъти повече от обявеното.

Заигравката е в ход!


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари