Супер лек електромобил с неограничен соларен пробег при над 60 км/ч

Електромобили
В този блог: Immortus e хай-тек соларен авто експеримент от EVX Ventures.

Базиран на съществуваща технология за състезателни коли на австралийския Aurora Solar Car Team, Immortus е соларен електромобил, който може да си произвежда енергия сам с помощта на 7 квадратни метра фотоволтаични панели, включително върху колелата...

Представлява композитен роудстър с максимална мощност само 40 кВт, но е толкова лек, че повече не му трябва, за да ускорява от 0 до 100 км/ч за под 7 секунди. Интересното и впечатляващо до степен да изпитваме известни съмнения, е общ пробег от над 550 км (400 от батерията от соларните панели) при средна скорост 85 км/ч (максималната е над 150 км/ч), с батерия със само 10 кВтч капацитет. А номинална мощност от 1.25 кВт на всеки от двата електромотора как звучи?

Според създателите на колата, при определени условия тя може да се движи дори само на енергия произведена от соларните панели при това със скорост над 60 км/ч. Даже са писали "неограничен" пробег в този режим, но и да има идеални условия, освен ако не се въртиш в кръг на много дълго разстояние е много трудно да си останат идеални.

Като цяло при въпросните (неуточнени) условия според екипа горното е възможно заради изключителната аеродинамика и дизайна на шасито, като от EVX твърдят, че това не предизвиква компромиси и Immortus се кара като балансирана спортна кола.

Ето техническите данни:

  • Батерия: 10 кВтч литиево-йонна;
  • Площ на соларни панели: 7 кв.м.;
  • Ефективност на клетките: 22%
  • Макс. мощност: 2 x 20 кВт;
  • Номинална мощност: 2 x 1.25 кВт;
  • Електромотори: 2 в задните колела;
  • Тегло: 550 кг;
  • Височина на център на тежестта: 0.6 м;
  • Колесна база: 2.5 м;
  • Следа: 1.9 м;
  • Дължина: 5 м;
  • Ширина: 2 м;
  • Височина: 1.1 м.

За разработката на прототипа компанията е вложила свои средства и до момента не е разчитала на субсидии. Умален макет на Immortus ще бъде показан на щанда на EVX на SEMA 2015 шоуто в Лас Вегас през ноември, където екипът ще търси финансиране на производство на супер ефективния модел.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Ей като чуя за електромобил със соларни панели и душата ми се пълни Аз ако имам такъв, няма да се налага да зареждам ток почти, тъй като малко караме в София, и ще има време да се зарежда. Ето тук е интересно - соларните клетки са с 22% ефективност, а вече има и такива с над [LINK=https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell_efficiency#/media/File:PVeff(rev150806).jpg]40%[/LINK], но цената им е умопомръчителна. И все пак, ако сложат и такива някой ден, ще бъде много добре, най-малкото...

Ей като чуя за електромобил със соларни панели и душата ми се пълни Аз ако имам такъв, няма да се налага да зареждам ток почти, тъй като малко караме в София, и ще има време да се зарежда. Ето тук е интересно - соларните клетки са с 22% ефективност, а вече има и такива с над [LINK=https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell_efficiency#/media/File:PVeff(rev150806).jpg]40%[/LINK], но цената им е умопомръчителна. И все пак, ако сложат и такива някой ден, ще бъде много добре, най-малкото увеличаване на пробега евентуално!
Само да вметна, че тоя 3D модел изглежда, все едно съм го рисувал аз :-) изглежда съвсем бегло щрихиран, явно дизайна е в много начална фаза

P.S. - пропуснах любимото ми нещо [LINK=https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell_efficiency]сметките[/LINK] - Ако има 7 квадрата соларни панели според Уики , това са около 7*200W=1.4KW мощност, (като може да е повече или по-малко в зависимост от геогр. регион), за един ден, може и да зареди 10квч батерия. Но на мен ми стига да зареди само 1Квч на ден - т.е. тези технически параметри ще свършат работа, ако карам по 10км на ден нали!?

Виж още
Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Номиналната мощност от 2 х 1,25 кВт най-вероятно е за изхода от соларните панели. При 22% ефективност на 7 кв. м. и слънцегреене от 1600 Вт/кв.м (има ги на юг от Гърция, например) се получава точно около 2,5 кВт изход.

Ивайло Панов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения