Как се оправя (солено) наводнен Tesla Model S

Електромобили

В този блог: Историята на един опит за възкресяване на Tesla Model S от солта.

На морето е много гот (лятото) за нас, но на колите да се плицикат в морска вода грам не им се отразява добре. За ДВГ изпълненията зная отдавна, от времето когато внасях коли от щатите и съм виждал какво причинява им солената вода. Но какво става с електромобил или в случая Tesla Model S?...

В тема в Teslamotorsclub форума се описва подробно един героичен опит за възстановяване на наводнен Model S. Линк към темата има накрая на блога – нека първо ти разкажа за какво става дума.

Научих за историята от Teslarati, където Роб М. е документирал нещата лично, с посещение при ентусиаста решил да се пробва да оправи насолената Tesla.

Човекът сдобил се с т. нар. salvage Model S се казва Рич и причината да скочи в тази авантюра е, че след като карал S-ката на свой приятел си паднал здраво по колата. Толкова, че да купи наводнена. А това е голяма беля, да знаеш!

Първият проблем за Рич бил как да вкара гипсирания електромобил в гаража си. Model S тежи над 2 тона и с блокирани спирачки след аварията колелата естествено не се въртят...

Следващата стъпка била да се сдобие с техническото ръководство и за негово щастие в родния му щат Масачузетс Рич има право на това. Получил го от Tesla, но си е соленко – $95 на час или $3,500 годишно. За начало Рич си платил за няколко дена, направил си бележки за по-засуканите неща и оттам е въпрос на впрягане на умения.

Безопасността преди всичко? Особено като става дума за електромобил с високоволтова система. В темата на Рич се вижда, че хората, които я следят са загрижени за сигурността му, но още при аварията батерията се самоизключва. Все пак човек трябва да е много внимателен.

За начало Рич разглобил колата, за да установи какви са повредите и установил, че доста от електронните компоненти са чао. Големият 17" екран обаче се оказал здрав, ако се абстрахираш от купищата предупреждения, които показва вследствие на наводнението. Как го е пробвал нямам идея. Вероятно му е подал външно захранване или малкият 12V акумулатор на колата, който захранва аксесоарите, е работел.

Естествено фактът, че колата е наводнена от солена вода означавал, че първоначалните очаквания на Рич проектът да е "извади-изсуши-върни" се превърнали в "извади-подмени с ново." Тази малка подробност "saltwater" първоначално не била спомената в аукциона. Мда, зная от личен опит какво означава пропускането на тази дума в описанието на наводнена кола.

Ще трябва да идеш на страницата на Teslarati (линкът е на-долу), за да видиш снимки от ремонта – собственост са на човека, който ги е публикувал там и не е редно да ги пускам тук. Но мога да кажа, че зарядното, например, изглежда ужасно отвътре. Външно алуминиевата кутия не давала почти никакви индикации за повреда, но след отваряне на капака става ясно, че просто няма оправяне. По никакъв начин.

Междувременно във форум темата на Рич има всякакви мнения. Едни казват "тотална загуба на пари и време," други окуражават човека, трети дават конкретни съвети. За Рич, обаче, проектът е подхванат с ясната цел накрая той да кара колата, не просто да я разглежда или разучава в свободното време.

Сега търси и друг повреден Model S, предполагам не наводнен, а по-скоро ударен, за да може да използва части от него – да ги купува от Tesla ще е доста скъпо, а и вероятността да му ги продадат е много малка. В iaai.com (и на други места) има голям избор – все ще си намери.

Предстои и още едно голямо предизвикателство – като се появи с колата в сервизен център на Tesla да убеди хората там да я стартират. Как ли ще стане, след като вече имаше един неуспешен опит – виж го тук?

Ще следя как се развива проектът на Рич, защото много хора обичат да бърникат и поправят коли, а с електромобилите това сега е много по-интересно и непознато. Ето и линк към темата на Рич в TMC.

От: Teslarati


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Според мен човека се е прецакал малко. При гмуркането са се случили мнооого къси съединения, колкото и системи за изключване на захранването да има. А солта не прощава на никой (дори и на бъбреците ) Ако й светне фаровете поне, ще може да я ползва като паметник, като нашия на Самуил

Valentin
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума