Tesla Model X поевтиня със €7,300

Електромобили

В този блог: Tesla пусна нов Model X вариант с 60 кВтч батерия и базова цена €72,500.

Миналия октомври Елон Мъск тиутна, че след година ще има нещо от сорта на 70 кВтч батерия за Tesla Model X и от 13 юли 2016 г. компанията вече предлага по-евтин вариант с 60 кВтч капацитет...

Анализатори отдават предложението на обявените наскоро по-ниски резултати от очакваните за продажбите. Причина за тях са недоставени в рамките на тримесечието произведени електромобили.

Това, което Tesla прави, е да предлага допълнително ограничение на версията с най-малка батерия. Вече го има при Model S, а сега и при Model X. По-точно, колите със 75 кВтч батерия се предлагат със софтуерно ограничение на капацитета й до 60 кВтч. Новото предложение е Tesla Model X 60 за €72,500 без ДДС, при €80,800 без ДДС за Model X 75.

Версията вече е налична за поръчка в дизайн студиото на Tesla, с очаквани доставки за около 2-3 месеца. Съответно я има възможността при желание остатъкът от капацитета на батерията да бъде "отключен" срещу доплащане.

Формулата изглежда подходяща и за производителя, и за потребителите, защото чрез сваляне на цената има шанс да се продадат повече Model X, който пък така става по-достъпен за повече хора. От друга страна може да не ти се налага да ползваш пълния капацитет и така не заплащаш излишно цялата стойност на батерията.

Интересно е дали в един момент ще започнат да предлагат временно отключване на капацитета срещу заплащане. Имам предвид не за постоянно срещу пълната сума, а за едно пътуване или кратък период от време. Така вместо няколко хиляди евро може да платиш 100, 200 или нещо от сорта – като наем (донякъде сходен с модела на Renault).

Очакваме първите Tesla Model X да пристигнат в България в края на лятото (късно през септември или през октомври) и да направим блог с първи впечатления от модела.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Кой коментира това

Коментари (12)

Зареди предишните коментари
 • В отговор до: firesword

  Абсолютно съм съгласен. В момента още работят по технологията за плътността на ''20700 батериите''. Не, че не са готови, но се очаква и финалното становище на Jeff Dahn за зелена светлина. Вече при 100квтч батерия, става страшно за дизеларките на Меркел!

 • Моята заплата е точно 2600 бруто в гр. София, и нето по банкова сметка 1000 ЕВРО. Ако живея с въздух, живея в помещение от въздух и се радвам с въздух ще ми отнеме точно 6 /шест/ години за да я закупя /най евтината версия без екстрите/. В мен ли е проблема, или в цената на автомобила? Съвет?

 • В отговор до: TeslaFan

  ако беше в сащ да си я вземеш щото след държавните и щатски субсидии ти е около $60к, но като няма завод в Европа цената скача яко, а и в БГ субсидията е само 4000лв, но за сметка на това ДДС-то е 20% :D. В БГ като няма към момента мощни зарядни станции си е неудобство и то голямо като се има предвид инвестицията в тази кола. Като че ли резервацията на Модел 3 който може да е в БГ след 3год изглежда най логична, когато и ще има повече зарядни станции в БГ.
  Чета някои мнения на американците които казват че пътуват 100мили на ден, а когато почиват и ходят някъде със семейството е с каравана и затова електромобил с 150+ мили може да им замести първата кола, но изчаква за по евтин от Модел S/X.

 • Ами май нещо те цакат с удръжките, според тоя калкулатор http://www.calculator.bg/1/zaplata_bruto_neto.html - трябва да имаш малко повече от 1000 евро :) Майтап. Иначе това сме го коментирали с Bul_gar, повечето хора нямат шанс. За електромобил и 5К нетна заплата няма да ти стигне за да спестиш за нов в нормални срокове. Чакаме да се развият нещата :) Чудя се през това време дали да не направя някой друг тест драйв, на това което има на пазара в БГ .....

 • ако говорим за по евтиния вариант на Тесла - Модел S, но с по-голямата батерия 90D, че БГ да е по спокойно движението, цената е €86к за базово, но ДДС-то е още €17к, минус €2к държавна субсидия. Е базов Модел S 90D стъпва на 200 000лв в БГ.

 • Все още няма такава субсидия в България - откъде взимаш това инфо?

 • В отговор до: mumojem

  някъде съм се подвел ли? няма ли 2500лв за хибрид и 4000лв за нов електромобил?

 • В отговор до: Bul_gar

  Имаше предложение за такива неща преди години, но още не са факт. Сега има 1 милион лева събсидия (по 20,000 на електромобил и 10,000 за плъгин хибрид) за държавни електромобили по този проект - одобриха общо за 44 коли. Но не е национален стимул за всички и засега е еднократно. Вероятно ще има още такива.

 • В отговор до: mumojem

  http://dnes.dir.bg/news/subsidia-elektromobili-12219492
  това не е получило одобрение ли?

 • В отговор до: Bul_gar

  Точно това не получи одобрение и беше гаф министърът да обявява колко струва зареждането (цитирайки соленки цени на частна фирма). Зареждането струва колкото определи пазарът, още повече при електромобилите, където има много повече варианти и конкуренция.

Коментиране като гост

0 / 9999 символно ограничение
Текстът трябва да е между 5-9999 символа

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна