Gree си купува производител на батерии и електромобили – бум в Китай

Електромобили

В този блог: Най-големият производител на климатици в Китай навлиза масирано в електрическата мобилност.

Срещу $2 милиарда Gree Electric Appliances Inc. придобива директно Zhuhai Yinlong New Energy Co., голям производител на батерии и електрически превозни средства (ЕПС)...

Yinlong произвежда батерии за ЕПС от 2009 г. В портфолиото на Yinlong има още 7 електромобила и 18 електробуса. От януари насам компанията е продала 3,189 електробуса, което се равнява на 3.6 процента от пазара в Китай.

Gree обяви намерението си да купи Yinlong през март и смята да финансира сделката като продаде 834.9 милиона нови акции на цена 15.57 юана за брой, което е с около 19 процента по-ниско от последната им цена на борсата.

Освен Gree в Китай вече има още дузина начинаещи и установени компании, които навлизат с големи капитали в сферата на електромобилите. Замърсяването на въздуха в Китай е в безпрецедентни размери и това принуди правителството да изработи и следва стратегия за превозни средства задвижвани с алтернативна енергия.

Сред другите нови едри играчи, с които Gree влиза в конкуренция на експлозивно развиващия се китайски електромобилен пазар, са компании като LeEco и Alibaba. Като цяло понастоящем над 200 китайски компании разработват над 4,000 модели на превозни средства задвижвани с алтернативна енергия.

Gree прави тази голяма инвестиция въпреки спада в своите продажби, а може би и тъкмо заради това. Около 86 процента от приходите на компанията идват от производството на климатици и части. В Китай всеки два от пет продадени климатика са на Gree. С електромобилите едва ли ще стане така, но фактът, че поредният голям китайски производител се насочва към новата световна транспортна промяна.

От: Bloomberg


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума