Tesla Model X на сняг и лед по стръмни софийски улици

Електромобили

В този блог: Отзиви от първо каране на сняг и на лед с Tesla Х във форума.

С първия сняг дойде и първия пост за това как Tesla Model X се справя в по-стръмните райони на София...

Отново благодарско на Петър, който сподели за пътуването с Model X през Витиня и сега добавя първите си впечатления от електрическия SUV в зимни условия. Ето:

--------------

Зимата, както се вижда, дойде изведнъж. Синоптиците казаха 10 см, а на нашата улица снегът беше 30 см. Но все пак по-голямата част бързо се стопи и сега има малко. Та, какво исках да разкажа.

Излишно е да казвам, че улиците в махалата не бяха чистени въобще. А някои са доста стръмни. Изкарвам от гаража с вълнение да разбера, като е Tesla джип/SUV/, колко е джип и колко 4х4?

Карам по равното – върви нормално. E, това не е новост, всички го могат. Избирам най-стръмната улица наоколо – Шумако – и давам право нагоре. Катери без напрежение. Тук разликата по-скоро е в тишината, с която катери. Нали знаете, на стръмно даже автоматикът включва ниска предавка и колата доста "ръмжи".

Стоварвам "пътниците" и вече сам и малко по-смел решавам да пробвам нещо. Спирам на едно стръмно и вече утъпкано и излъскано място и давам рязко "газ" да видя как ще превъртят гумите.

ГАЗ и... нищо. Колата потегля плавно/бавно/ и никакво превъртане. Спирам, нов опит и ... пак същото.

Мисля си... електроника, електроника, ама въобще да не превърти?!? Може нещо да се е повредило?

Карам, карам, по нанадолното с "повишено внимание", защото нагоре 4х4, но надолу и 16х16 няма спиране на леда. Но рекуперацията е голям помощник, някак ти е сигурно, ако колата не ускорява сама и не ти се налага да натискаш спирачка.

И излизам на Околовръстното, а то "олизано" и полято – чист мокър асфалт. А ми е на мисъл за "повредата" при рязкото потегляне и решавам да пробвам, пак рязко, без да спирам, така от движение с 50 км/ч.

Е, веднага се разбра, че няма повреда. Ускорението се беше върнало в НОРМАТА. Когато ми изпадне удобен случай ще пробвам и на чист лед.

-------------

В добавка се включи и друг Model X собственик – Младен

Горе долу същото – лепне по снега на равно и нагоре. Надолу обаче не съм много доволен, една уличка в Княжево я свлякох цялата на ABS, без да успее да спре. То и коли нямаше де.

Управление имаш изцяло, воланът е ОК и може да се маневрира, но колата си се хлъзга надолу и няма спиране. Даже на дисплея ми се изписа "Car is skidding, take control", сякаш аз нарочно го правя :).

Ей така се сдобихме с първи нашенски отзиви малко от малко как Model X се представя на сняг. Пък като се добавят повече във форума, ще има какво да се споделя :).

Пак благодарско на Петър и Младен и безаварийно в снега (и въобще) на всички.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Кой коментира това

Коментиране като гост

0 / 9999 символно ограничение
Текстът трябва да е между 5-9999 символа

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна