Tesla планира да построи Гигафабрика в Европа

Електромобили

В този блог: Елон Мъск обяви поредното начинание – Гигафабрика в Европа.

Втората Гигафабрика ще се намира в Европа и ще съчетава производството на батерии и сглобяването на електромобили под един покрив. През 2017-та Tesla ще реши къде да бъде построен заводът и няколко държави вече дават заявка...

Наскоро Мъск обяви плановете си да разшири производството на батерии и коли от нашата страна на океана. На пресконференцията след скорошното закупуване на немската фирма Grohmann Engineering, изпълнителният директор обяви, че през 2017 г. ще избере локация за Гигафабрика 2. Този път производството на батерии и сглобяването на електромобили ще се случва под един покрив.

Засега приоритет за компанията остава стартирането на производство на Model 3, планирано за средата на следващата година. Плановете включват масово производство до края на 2017-та и цялостно оптимизиране на производствения процес – жизненоважна стъпка за реализиране на планираните над 500,000 електромобила годишно.

В последвалите седмици няколко държави започнаха да работят към привличането на Tesla. В Португалия са направили група във фейсбук с над 40,000 последователя, в която всеки може да сподели идеята си как страната да бъде избрана и къде би могла да бъде Гигафабриката. Датският икономически министър обяви, че неговото правителство ще насочи усилията си за това да убеди Tesla, че Дания е правилното място за новия завод. Страната е с немалко предимство имайки предвид, че централният щаб за Европа на Tesla се намира в Амстердам.

Не е учудващо, че интересът към новия проект е толкова голям. Спечелването на проекта би означавало инвестиция от около 5 милиарда долара, която би създала между 6 000 и 10 000 работни места. Въпреки, че Гигафабирка 1 е готова само на 20%, в близкото до нея градче - Спаркс вече се наблюдава ръст в цените на недвижимите имоти от 42%.

Франция и Испания също се опитват да привлекат вниманието на Елон Мъск. Той от своя страна каза, че в дългосрочните планове на компанията влиза поне една Гигафабрика в Европа, а може би и две-три.

От: Electrek


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари