Битката се ожесточава – къде ще е Гигафабриката на Tesla в Европа?

Електромобили

В този блог: Няколко страни се състезават за Гигафабрика на Tesla в Европа.

Преди време Елон Мъск я нарече Гигафабрика 2, която да бъде построена в Европа и оттогава няколко страни активно се опитват да привлекат Tesla на своя територия...

Активността стига дотам, че френският министър на икономиката е посетил Гигафабриката в опит да осигури повече шансове на страната си за строежа. Неговата колежка, министърът на екологията и енергетиката Сеголен Роаял, вече предложи (през април 2016 г.) затворена ядрена централа на Tesla. Там ток бол, но дали екипът на Tesla би взел решение да се разположи на такова място?

Model 3 ще е значително по-евтин от Model S, със стартова цена от $35,000 в САЩ, но за да може да е ниска цената и в Европа и нужно местно производство. Tesla вече има съоръжение в холандския град Тилбург и дори го разшири през 2014 г., но там се извършва само сглобяване – компанията все още не произвежда изцяло коли в Европа.

На 6 януари 2017 г. френският министър на икономиката Мишел Сапен е посетил все строящата се, но и частично функционираща фабрика в Невада, където започна производството на батерийните клетки за Model 3 и според Bloomberg Сапен е там, за да се опита да убеди Tesla да строи във Франция.

Решението за европейската фабрика на Tesla ще бъде взето съобразно множество фактори, сред които ключово местоположение откъм логистика, местни данъчни облекчения, технологично ниво на държавата и др. Франция е сред лидерите по производство и стимулиране на електромобилите от няколко години насам, но очакваме много атрактивни предложения и от други държави.

Финландия, Португалия и Испания също се опитват активно да привлекат Tesla да направи на тяхна територия първата си европейска фабрика, която, ако съдим по очакваната стойност на тази в Невада, вероятно ще струва над €5 милиарда.

Samsung SDI вече обяви планове да строи фабрика за батерии до Будапеща, а LG Chem се позиционира в Полша.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари