Двудневна забрана за дизелови коли в Осло заради мръсен въздух

Електромобили

В този блог: Осло въведе ограничение за каране на дизелови коли.

Общината прибягва до крайната мярка поне за два дни, в опит да намали замърсяването на въздуха в града, което естествено предизвика гневни реакции на притежатели на дизелови коли...

Забраната е в сила от вторник по общински пътища, но не важи за националните магистрали, които минават през норвежката столица. Вследствие на забраната се очаква въздухът в града да е по-чист от четвъртък. Глобата за нарушаване на забраната е 1,500 крони – около €165.

Досега в Осло не е въвеждана подобна забрана, но в градския съвет е постигнато съгласие за прилагане на подобни ограничения още през февруари 2016 г. Дългосрочното продължение на тази мярка е в рамките на четири години да бъде забранено влизането с коли в центъра на Осло.

Според председателя на зеления градски съвет Лан Мари Берг, "В Осло не можем да искаме от децата, възрастните и хората с респираторни проблеми да си седят у дома, защото въздухът е опасен за дишане". Определено, а и важи за всички градове.

Мярката е ядосала някои притежатели на дизелови коли, които през 2006 г. са насърчени от норвежките власти да си купят дизелови коли, по онова време смятани за по-щадящи околната среда от бензиновите. Дизеловите коли наистина генерират по-малко CO2, но компенсират на богато чрез далеч по-вредните азотни окиси.

Други норвежци обаче приветстват мярката като много добра и дори искат да се въведе постоянна забрана за дизелови коли във всички големи градове, както и глобите да бъдат удвоени.

От: Guardian


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари