Nissan разработва автопилотен Leaf

Електромобили

В този блог: Nissan предлага ново решение за подобряване на автопилотните коли.

Бъдещето на автомобилната индустрия се очертава да бъде доста интересно и особено частта с автопилотните коли, които започнаха да изникват една след друга през последните няколко години. Доста компании разработват свои автопилотни версии, но Nissan предприема различен подход...

Множество компании представиха своята визия и технология за автономна кола по време на CES 2017, но на практика тази технология остава все още неприложима и в стадия на тестовете, защото просто не сме готови за нея.

По време на CES 2017 инженери от Nissan, които представи своята версия на автопилотна кола споделиха, че технологията може да бъде готова изцяло до 2020, но дори тогава компанията не планира да започне с продажбата на тези автомобили. Според тях е нужно още доста време за масовото навлизане на тази промяна.

На този етап почти всички са изцяло фокусирани върху това как да намалят до максимална степен участието на човешкия фактор в управлението на автомобила, но такива като Nissan вече мислят в друга посока.

По време на изложението Nissan обявиха, че се разработва нов модел на най-продавания електромобил в света, но вместо с по-голям пробег новата кола ще изпъква с иновативната си автопилотна система.

Според Maarten Sierhuis от Nissan сегашната технология все още има множество недостатъци, които според него не могат да бъдат превъзмогнати само с компютри и е нужно да се намери решение, което не изключва изцяло човешкия фактор. Решението, което Nissan предлага е новата Seamless Autonomous Mobility (SAM) технология, която позволява на колата да върви в режим автопилот само, когато се намира на магистрала и се движи в една лента.

Идеята е взаимствана от NASA, които притежават автопилотни превозни средства, които буквално не са от този свят, като например Марсоходите, които изследват повърхността на Марс. Те са претъпкани със сензори и камери, но въпреки това попадат в ситуации, в които не знаят накъде да тръгнат и остават объркани.

Евентуален ремонт на пътя би объркал сериозно колата и начина, по който тя ще реагирала на ситуацията и докато това все още изглежда като сериозна пречка за по-масовото навлизане на тази нова технология от Nissan вече мислят сериозно по въпроса и това как да направят своята автопилотна кола с висока степен на комуникация, така че точно в такива случаи, като инцидентни ремонти на пътя или наработещи светофари, превозното средство да може да реагира адекватно на ситуацията.

Новата система на Nissan предлага един различен подход към трудните ситуации, в които колата може да попадне докато е в режим автопилот. Така например, когато автопилотен Nissan се озове в ситуация, в която не знае какво точно да направи, автомобилът просто спира и изпраща сигнал към оператор, който от разстояние проверява маршрута по който се движи колата и задава нов.

След това тази информация се изпраща до всички останали Nissan автомобили в района предупреждавайки за ремонт в този участък от пътя.

Технологията върви в посока тотално елиминиране на човешкия фактор, но тази нова идея за съвместна работа между хората и изкуственият интелект определено изглежда като едно добро макар и може би частично решение на един от основните проблеми на автопилотните коли.

Nissan загатна също и че някой от следващите модели на Leaf може да бъде снабден с хибридна задвижваща система, но поне засега това остава по-скоро спекулация.

По време на CES 2017, Takao Asami от Nissan сподели интересна информация, че батерия с капацитет от 60 кВч е била разработена за Leaf oще преди няколко години, но тя все още не се продава, защото нужната инвестиция и обема от батерии, които трябва да бъдат произведени не са оправдани на този етап.

Asami добави още, че според него до няколко години на пазара ще има Nissan Leaf с пробег от над 320 км, но от думите му не става съвсем ясно дали става въпрос за новият автопилотен Leaf или просто за подобрена версия на сегашния модел, който просто ще има по-дълъг пробег.

Ето и пълен запис на изявлението на Nissan по време на CES 2017.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения