Екс-Tesla инженер изнасял вътрешна информация

Електромобили

В този блог: Бивш служител хакнал имейла на началника си над 300 пъти.

След уволнението си механик инженерът споделял оплаквания от клиенти, съдържащи техните лични данни. Нима Калбаси се е признал за виновен и очаква до 1 година затвор и глоба от 100 000 долара...

Преди време Нима Калбаси, бивш механик инженер в Tesla, хакнал имейл профила на началника си, след като е бил уволнен през декември 2014. Използвайки достъпа, бившия служител публикувал оплаквания от клиенти, съдържащи конфденциална информация и фалшиви обвинения към електромобилната компания.

През 2015-та Калбаси е бил обвинен в компютърно проникване по няколко параграфа от ФБР. Миналата седмица делото е стигнало до споразумени след като се е признал за виновен за едно от провиненията.

Според повдигнатите обвинения Калбаси е хакнал имейла на бившия си началник около 300 пъти в месеца след като е бил уволнен и е споделил клиентски оплаквания към сервизния екип на Tesla. Тези действия са разтълкувани от компанията като опит за заблуда на обществото относно надеждността на електромобилите.

През същия период анонимно били качени и снимки от подадени оплаквания чрез интернет платформа, които съдържали лични данни за клиентите. Страницата бързо е била изтрита и от Tesla са провели разследване. В серията от публикации оплакванията са представени като сериозен проблем за компанията, най-вече заради големия си брой, а доста от тях всъщност са били стандартни квитанции за сервизиране.

Калбаси е бил арестуван в Вермонт през август 2015-та. Обявяването на присъдата е насрочено за 6 юни и прогнозите са за глоба до 100 000 долара и една година затвор.

Това не е първият случай, в който Tesla става обект на хакерска атака. През април 2015-та уебсайтът на компанията и туитър профила на Елон Мъск са били пробити от група наричаща себе си "Autismsquad".


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения