Камионът на Tesla с мотора на Model 3

Електромобили

В този блог: Може ли ТИР да върви със задвижващия агрегат на стандартна кола?

Когато минаваш покрай голям камион често можеш да видиш и доста големия му двигател (с вътрешно горене). Тежките товарни возила си искат много мощност. Но при електрическите камиони май ще има изненади с размерите...

Една такава изненада изникна по време на конферентния разговор с инвеститори на Tesla за резултатите от Т1 на тази година. Елон Мъск каза нещо, от което човек няма как да не се изненада – камионът на Tesla ще се задвижва с електромотора на Model 3.

Първо, защо камион, вместо пикап? Иначе казано, защо Tesla скача от коли директно на камиони. Отговорът на Мъск е, че никой не би се изненадал, ако направят електро пикап и че би било логична и лесна за изпълнение следваща стъпка в развитието на компанията. Затова в Tesla решили да скочат в по-голямото предизвикателство – да направят камион.

Но да направят не как да е, а с вече налични части е нещо, което променя тотално нещата. Съществуващи части при Tesla може да означава само едно – такива от коли. С годините Елон Мъск е казвал доста причудливи неща, но това е едно от най-неочакваните – камионът на Tesla ще се движи с електромотора от Model 3.

Звучи шантаво, но си има едно възможно обяснение. Електромоторът просто няма да е един. Най-вероятно ще монтират на камиона повече мотори, да речем четири. Ще зависи от конфигурацията и коя ос искат да задвижват. При 4 мотора с мощност 250 кс всеки общата мощност на камиона ще е 1000 кс или 1500 при шест мотора. С тази сила баирите ще да се качват много по-лесно.

Засега имаме само това, че камионът ще е с мотора на Model 3. Ще научим повече през септември или преди това, ако Мъск реши да сподели някоя и друга подробност.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума