Електромобилен техпарк за 6.5 милиарда долара в Китай

Електромобили

В този блог: Китай бързо стана лидер по електромобили и засилва още темпото.

Последният тласък в тази посока идва от един от най-големите автопроизводители в Китай GAC Motor, който обяви, че започва да строи огромен индустриален парк за $6.5 милиарда, където ще се разработват и произвеждат електрически и автономни возила...

Разгръщат новия парк в близост до Гуанджоу на 5 кв. км площ и изграждат нов завод за електромобили, който трябва да бъде готов до края на 2018 г. Инвестицията само за тази част от парка е около $680 милиона, с планирано производство на 200,000 електромобила годишно.

В Китай обичат да копират вече създадени неща – на картинката за новия парк се виждат 4 сгради със същата форма и покритие като тези на Гигафабриката на Tesla когато бъде завършена.

По-рано тази година на автосалона в Детройт GAC показа първия си електро модел GE3, който заедно с други модели ще се произвежда в новия завод.

В следващите няколко години GAC ще пусне поне седем електро модела, включително изцяло електрически, с удължител на пробега и плъгин хибрид. За целта по време на автосалона в Шанхай са сключили споразумения с топ 10 авто доставчици в света, сред които са Michelin, Continental и Faurecia.

Интересно е да научим каква част от произведените е този нов парк електромобили ще стигнат до Европа и съответно България. Volvo вече обяви, че ще произвежда своите електро модели в Китай и ще ги изнася от там за цял свят. GAC би могла да направи подобни стъпки, например чрез коопериране с друг голям европейски автопроизводител.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари