60% растеж в продажбите на електромобили през 2016

Електромобили

В този блог: Доклад на Международната агенция по енергетика (IEA) показва растежа в интереса към електромобилите за последните пет години

От Bloomberg научаваме, че според доклад на Международната агенция по енергетика броят на регистрираните електромобили в световен мащаб вече надвишава 2 милиона.

Само преди пет години цифрата е била доста близка до нулата и въпреки че към днешна дата електрическите коли представляват едва 0,2% от всички коли по пътищата, само за миналата година е отчетен ръст от 60% в продажбите на електрoмобили в глобален мащаб

Китай засега държи лидерството по продажби на електромобили с 40% дял от пазара и два пъти повече продадени коли от САЩ, но тази седмица стана ясно, че Китайското правителство смята да спре издаването на нови лицензи за производство на електромобили с цел да се предотврати пренасищане на пазара. Въпреки тези промени китайците ще се стремят към достигането на 2,9 милиона произведени коли на година в новите заводи, които предстои да бъдат построени.

Големи автопроизводители като Hyundai също обявиха намеренията си за 50% увеличение в производството на Ioniq, а и в Tesla се работи сериозно за увеличение на производството на Model 3, така че още тази година може да очакваме сериозно увеличение на регистрациите на нови коли спрямо 2016.

Междуправителствена програма, в която участват 10 правителства от различни държави, сред които Китай, Франция, Германия, Великобритания и САЩ пък си е поставила за цел да вземе 30% дял от пазара на електрически коли, автобуси, микробуси и камиони до 2030г. Индийското правителство, което също е част от тази програма и наскоро обяви плановете си до 2030г в страната да се продават единствено електрически коли.

Международната агенция по енергетика смята, че за да може светът да ограничи глобалното затопляне с около 2 градуса в следващите 25 години в движение трябва да има поне 600 милиона електромобила.

В доклада на (МАЕ) нашата страна присъства, но в групата „Други“, където са и други държави от Европейския съюз, като и Швейцария и Турция.

Според Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) през 2016 г. у нас са регистрирани общо 580 хибридни автомобила и 13 електромобила.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения