Renault обмисля серийно производство на спортното ZOE и електрическа Dacia

Електромобили

В този блог: Renault обмисля серийно производство на спортното ZOE и електрическа Dacia.

Renault определено изненадаха всички много приятно по време на изложението в Женева по-рано тази година, когато представиха спортната версия на най-продаваният си електромобил ZOE.

В интервю за "Автокар" миналата седмица изпълнителният директор на подразделението на Renault за спортни коли Патрис Рати сподели, че Renault вече обмислят старта на серийно производство на ZOE RS, но не се ангажира с никакви срокове и кaза, че това е проект, който ще отнеме "известно време".

Той уточни, че напредъка в технологията за произвеждане на батерии е в основата на решението им да започнат проучване за потенциален старт на серийно производство на колата.

Снабдена с два електромотора и all-wheel drive система спортната версия на ZOE ускорява от 0 до 100км/ч за впечатляващите 3,2 секунди и носи със себе си мощност от 460к/с, но серийната версия на ZOE RS ще бъде различна от концепцията и модификации ще бъдат направени на кормилното управление и шасито.

Двете батерии също ще трябва да претърпят сериозни промени, защото концептуалният модел издържа едва 15 минути при каране с максимална скорост и това е адски недостатъчно.

Електрическа Dacia през 2020?

Междувременно се появиха и сигнали от Dacia, че компанията обмисля да тръгне по стъпките на Renault в посока електрификация на някои моделите си и се готви да представи няколко модела с алтернативни горива и изцяло електрически модел до 2020.

Нищо конкретно не се споменава на този етап, но като се има предвид, че компанията предлага сравнително евтини автомобили ще бъде интересно да видим какъв електрически модел планират и дали неговата цена ще бъде конкурентна на бензиновите и дизеловите им модели и дали ще използват политиката на Renault за лизингов план на батерията.

Макар електромобилите и хибридите в Румъния да представляват едва 1% от всички превозни средства на пътя вече се вижда прогрес и при тях и за първите три месеца на тази година са регистрирани три пъти повече електрически и плъгин хибриди (548) в сравнение със същия период миналата година.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума