До €11,000 безвъзмездна помощ при покупката на електромобил в Хърватска

Електромобили

В този блог: И Хърватска се включва в електромобилната революция с отпускането на големи субсидии за покупка на електрически превозни средства.

Със зарядната инфраструктура бавно, но славно наваксваме, но по линия на субсидиите за частни лица все още нищо не се случва в нашата страна, и вече и Хърватите ни изпревариха.

Хърватското министерство реши да съфинансира закупуването на електрически превозни средства от физически лица с безвъзмездни помощ, равняваща се на до 40% от покупната цена. За целта ще бъдат отделени €1,6 милиона, съобщават от местното министерство на околната среда и енергетиката.

"Като съфинансираме покупката на по-чисти превозни средства, искаме да насърчим купувачите да обмислят сериозно закупуването на електромобили, които замърсяват околната среда в пъти по-малко", заяви министърът на околната среда и енергетиката Томислав Корич в изявление в понеделник.  

Покупката на електрически скутери, мотори и други по-малки електрически превозни средства ще се финансира c до €2,700, a ако искаш да си купиш електрическо колело ще получиш помощ в размер на до €650.

Сумата обаче е далеч по-впечатляваща за електрическите коли, за които ще се дават до €11,000. За хибридите ще се дава наполовина на тази сума при условие, че вредните емисии на колата са под 50г/ĸм.

Субсидии ще има и за търговския сектор, като плановете са за фирми да бъдат отпуснати субсидии в размер на €1,8 милиона в най-скоро време. Заявленията за субсидии за физически лица вече започнаха да се приемат от средата на тази седмица.

При нас нещата тръгнаха по обратния ред и засега само администрацията може да се възползват от субсидии за покупката на електрически превозни средства.

От: seenews

Коментари (6)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Пътна Помощ

В българия вероярно това ще си остане една.... мечта Ех да му се невиди, кога ще видя нашата държавийца да се оправи ?
И повечко зарядни станци да направят...
пътна помощ

  прикрепени файлове
 
  1. Ангел Райковски

Ще има да чааакаш.

  прикрепени файлове
 
  1. Влади Иванов

Няма нужда да дават пари за електромобили, защото цените им спадат. Има нужда да забранят дизелите и въглищата и да облагат с данъци емисиите. Има нужда за по-благоприятни условия за инсталация на зарядни станции и соларни панели.

  прикрепени файлове
 
  1. Ivo

Пускам си документите за гражданство в Хърватска

  прикрепени файлове
 

Хехе - точно се връщам оттам - за 1 седмица видях 1 "електромобил" - миниатюрче с кош за извозване на отпадъци .

ОК, трябва да се отчете, че бях само в южната част и съм обиколил само два града.

  прикрепени файлове
 
  1. СИРИУС

когато свалите Гроб от власт тогаз !

  прикрепени файлове
 
Все още няма коментари по темата

Включи се с коментар

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна