До €11,000 безвъзмездна помощ при покупката на електромобил в Хърватска

Електромобили

В този блог: И Хърватска се включва в електромобилната революция с отпускането на големи субсидии за покупка на електрически превозни средства.

Със зарядната инфраструктура бавно, но славно наваксваме, но по линия на субсидиите за частни лица все още нищо не се случва в нашата страна, и вече и Хърватите ни изпревариха.

Хърватското министерство реши да съфинансира закупуването на електрически превозни средства от физически лица с безвъзмездни помощ, равняваща се на до 40% от покупната цена. За целта ще бъдат отделени €1,6 милиона, съобщават от местното министерство на околната среда и енергетиката.

"Като съфинансираме покупката на по-чисти превозни средства, искаме да насърчим купувачите да обмислят сериозно закупуването на електромобили, които замърсяват околната среда в пъти по-малко", заяви министърът на околната среда и енергетиката Томислав Корич в изявление в понеделник.  

Покупката на електрически скутери, мотори и други по-малки електрически превозни средства ще се финансира c до €2,700, a ако искаш да си купиш електрическо колело ще получиш помощ в размер на до €650.

Сумата обаче е далеч по-впечатляваща за електрическите коли, за които ще се дават до €11,000. За хибридите ще се дава наполовина на тази сума при условие, че вредните емисии на колата са под 50г/ĸм.

Субсидии ще има и за търговския сектор, като плановете са за фирми да бъдат отпуснати субсидии в размер на €1,8 милиона в най-скоро време. Заявленията за субсидии за физически лица вече започнаха да се приемат от средата на тази седмица.

При нас нещата тръгнаха по обратния ред и засега само администрацията може да се възползват от субсидии за покупката на електрически превозни средства.

От: seenews

Кой коментира това

Коментиране като гост

0 / 9999 символно ограничение
Текстът трябва да е между 5-9999 символа

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна