Renault пуска Kangoo ZE и Master ZE с батерия в цената във Франция

Електромобили

В този блог: От 5 юни електро вариантите на Kangoo и Master се предлагат с включена в цената батерия във Франция.

След няколко години на предлагане само с отделен лизинг на батерията, срещу €7,400 доплащане лекотоварните електрички на Renault вече могат да се придобият заедно с батерията и във Франция.

Интересното е, че досега единствените пазари, на които ZOE и Kangoo ZE можеха да се купят заедно с батерията бяха България и Норвегия. У нас електро моделите на Renault се предлагат така от самия старт на продажбите. Ето че след години на търсене на тази опция от потребителите в различни европейски държави, компанията започва да я предлага. Това има и един последващ ефект, за който ще стане дума малко по-натам в блога.

Тези €7,400 дават индикация за цената на батерията като цяло, но не е правилно да я смятаме за съвсем точна. Причината е в това, че е нещо като добавка, за да се формира крайна цена, не че точно толкова струва самият компонент. За пример, можеш да подмениш старата батерия на първото поколение Nissan LEAF за $5,500, но Nissan си прибира старата. Иначе казано това не е като да идеш в сервиз или магазин и да си купиш нова батерия. Ако беше така щяхме да знаем колко точно струва, но засега моделът на придобиване винаги включва добавка при покупка на нова кола (като в случая) или доплащане върху цената на старата батерия при подмяна.

Това ново решение на Renault идва няколко седмици след като компанията започна да предлага ZOE с батерия в цената във Франция и така това вече важи за цялата гама електромобили на компанията (единствено нямаме 100% информация за Twizy).

Сегашният капацитет на батерията и на Kangoo ZE, и на Master ZE, е 33 кВтч, което при цена от €7,400 прави €225/кВтч. На френския сайт на Renault в момента цените с вкл. батерия ги има за всички варианти на двата модела, само че не могат да бъдат избрани (липсва бутон продължи), но това най-вероятно ще бъде променено съвсем скоро.

Ето и цените на двата модела с батерия в цената и с опцията за наем:

  С наем на батерията (базова цена) С батерия в цената (базова цена)
 Renault Kangoo ZE €21,950 €29,350
 Renault Master ZE €47,200  €54,600

И накрая за последващия ефект. Това, че всичките електромобили на Renault вече се предлагат във Франция (а очакваме това да стане постепенно и в цяла Европа) означава, че употребяваните вече ще могат да се изнасят от съответните държави, което ще развие значително пазара втора ръка. Защото сега в България могат да се намерят, например, известно количество Nissan LEAF първо поколение електрички, но след някоя и друга година вече ще има и Renault електро модели.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума