Porsche Taycan е официалното име на електрическия Mission E

Електромобили

В този блог: Серийното производство на първия съвременен електро модел на Porsche започва догодина.

Известен досега като Mission E в концептуален вариант, сега супер електромобилът получава официалното име Taycan.

Това според Porsche означава нещо като "млад жизнен кон" и е в унисон с графиката в емблемата на компанията, възприета през 1952 г. Новото име е обявено на церемония по случай 70 години Porsche Sports Cars.

С електрическо задвижване, Porsche Taycan се нарежда с лекота сред най-динамичните модели на компанията. Задвижването на Taycan се осъществява от два синхронни електромотора с постоянни магнити генериращи заедно над 600 кс макс. мощност. Ускорението на Taycan от 0 до 100 км/ч е малко под 3.5 секунди и под 12 секунди до 200 км/ч. Поне такива са данните от изпитанията на писта, но в реални условия очакваме сходни резултати.

Започвайки с Taycan, планът на Porsche е да инвестира над €6 милиарда в електрическа мобилност до 2022 г., което е двойно повече от първоначално планираната инвестиция. От допълнителните €3 милиарда, около €500 милиона ще бъдат инвестирани за разработки на различни Taycan варианти.

Около €1 милиард са предвидени за електрифициране и хибридни технологии за настоящата гама на Porsche, няколко стотин милиона за разширяване на производствени мощности и около €700 милиона за нови технологии, зарядна инфраструктура и интелигентна мобилност.

В Цуфенхаузен в момента се строят ново бояджийно и специална зона за сглобяване на Taycan, както и транспортен мост, по който боядисаните купета ще бъдат изпращани до зоната за финално сглобяване. В добавка вече тече разширяване на фабриката за двигатели, за да бъдат произвеждани там и електромотори. Само в Цуфенхаузен производството на Taycan създава около 1,200 нови работни места.

Интересно е доколко Audi e-tron quattro и Porsche Taycan ще съвместяват технологични елементи в задвижването, електрониката и при батериите. За Porsche ще трябва да почакаме още, докато официалното представяне на e-tron quattro е в края на август 2018 г. Нямаме информация кога първата електричка на Audi ще дойде на нашия пазар, като по-скоро предполагаме началото или пролетта на 2019 г. но ако се появят индикации за по-ранна реализация ще се разбере бързо.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари