Porsche купува 10 процента дял в хърватската Rimac Automobili

Електромобили

В този блог: Нов топ инвеститор в производителя на супер спортни електромобили Rimac.

След солидната китайски инвестиция, сега интерес към Rimac проявява и Porsche, която взима 10 процента дял от хърватската компания.

Очевидно усилията на започналия да прави електро конверсии в своя гараж през 2009 г. Мате Римац вече се отплащат. Знаем го от личен опит и за пореден път виждаме, че за да започне едно такова начинание да дава резултати са нужни десетина година яка работа.

Мате започна с феноменална гаражна конверсия на старо BMW 3, известно със своите 1088 кс максимална мощност, за което писахме в ранните години на eCars, мина през супер електромобила Concept_One със седалки от българското дизайнерско студио Вилнер, за да стигне до "C Two" с мощност 2,000 кс, 415 км/ч максимална скорост и 500 км пробег.

Инвестицията на Porsche дава много сигнали, ще привлече много повече внимание към Rimac и ще вдигне значително стойността на компанията. Според един от мениджърите на Porsche, Луц Мешке, "ние смятаме, че идеите и подходите на Rimac са изключително обещаващи, поради което се надяваме да влезем в тясно сътрудничество с компанията под формата на развиващо се партньорство".

Със закъснение спрямо лидерите в момента, Tesla, Nissan и Renault, в Porsche вече също има сериозно развитие на електромобилните технологии – скоро компанията ще започне да произвежда електрическия Taycan. Но каквото и да знаят в Porsche, опитът на малка компания като Rimac при върховите електромобилни технологии ще им е от огромна полза.

По големите стандарти Rimac все още е малка със своите около 400 служители, но каквото и да си говорим, изключително впечатляващо е за супер кратко време от само няколко години да стигнеш до такива нива.

Повечето разработки на Rimac са при батериите, но компанията развива също цифрови интерфейси и собствени задвижващи системи. Дългосрочната цел на компанията обаче не е само да печели от продажба на малки серии супер електромобили, но и да стане разработчик и доставчик на електро задвижващи системи, батерийни технологии и интерфейси човек машина.

И накрая, коментарът на основателя Мате Римац: "Това партньорство е важна стъпка за Rimac по пътя към превръщането ни в избрания от много компании доставчик на системи и компоненти за електромобилната индустрия, свързаността и вълнуващия свят на усъвършенстваните системи за асистенция при шофиране".

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари