Fortum вдига с 60 процента цените на DC зареждането в Норвегия

Електромобили

В този блог: Нови по-високи цени на някои Fortum DC зареждачки.

Според публикации в норвежки медии, енергийният доставчик Fortum вдига цените на бързото зареждане по два маршрута в Норвегия.

Повишението е със солидните 60 процента и е въведено на 35 зарядни станции, като цената скача от 2.5 на 4 крони на минута или от €0.26 на €0.42 на минута.

В резултат шофирането на електромобили по тези маршрути се оскъпява значително при зареждане и става по-скъпо дори от ползването на ДВГ коли, според коментари от недоволни притежатели на електрички по мрежата.

Ако приемем, че на една 50 кВт зареждачка за двадесет минути заредиш 15 кВтч енергия, по новите цени на Fortum това ще ти струва €8.4 за около 100 км пробег. Може да се каже, че е по-скъпо от 100 км с дизелова кола харчеща 5/100 при цена на горивото €1.63 за литър в Норвегия. Не сме по тези сметки и сравнения, но те се правят и при всеки подобен случай по мрежата има купища коментари. Наистина, малко коли харчат само 5/100, но идеята на сравнението е ясна.

По-важна в случая е причината за увеличението и тя е в това, че (засега) Fortum губи от бизнеса с бързо зареждане на електромобили заради слабото (или недостатъчно) използване на DC зареждачките.

Такива са нещата в първите години на разпространение на електрическата мобилност. Има затруднения, има препятствия, но има и развитие. В движение явно неизбежно ще минаваме през такива "корекции", колкото и да не са приятни и желани.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения