Само електромобилите със 130 км/ч по магистрали в Австрия

Електромобили

В този блог: По-високи ограничения на скоростта за електромобили в Австрия.

Правителствата по целия свят се опитват да стимулират покупката и ползването на електромобили. За пръв път обаче виждаме инициатива за въвеждане на стимул под формата на по-високи ограничения за скоростта. Иначе казано, електромобилите да могат да се движат с по-висока скорост от колите с ДВГ в Австрия.

В опитите си да намали замърсяването от автомобили, Алпийската държава въведе ограничения на скоростта от 100км/ч за всички автомобили на повечето магистрали. Световната новост тук е, че ограничението не важи за електромобили - те могат да се движат с 30 км/ч по-бързо, а именно със 130 км/ч.

Редно е да се спомене, че това важи само за 100% електрически автомобили - за хибриди и плъгин хибриди важи обикновеното ограничение от 100 км/ч. Което си е логично, тъй като тези коли обикновено използват петролно гориво при пътуване по магистрални пътища.

Въведените ограничения за автомобилите с двигатели с вътрешно горене се отнасят за около 440 км магистрални пътища, основно в района на Тирол.

Част от другите мерки, които обяви правителството на Австрия, включват и позволеното ползване на бус-лентите от електромобили. Макар да е спорна мярка, със сигурност ще доведе до по-бързо придвижване на собствениците на електромобили в страната.

Паралелно с това се разработва законова рамка, която да позволи безплатно паркиране на електромобилите навсякъде в страната. В момента в цялата държава (както и по целия свят) тази политика се определя от всяка община. Идеята на правителството на Австрия е това да се превърне в държавна политика и да създаде спокойствието, че собствениците на електромобили няма да има нужда да се притесняват за паркирането на автомобилите си където и да се намират в страната.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения