VW обсъжда партньорство с Ford за споделяне на MEB платформата

Електромобили

В този блог: Volgswagen Group се подготвя сериозно за навлизането нa пазара за електромобили.

Германците напредват с тяхната платформа MEB, както и разширяването на фабриката за батерии. Чуват се сериозни слухове, че Ford ще партнира с немския производител, за да навакса на EV пазара. 

Вече сме споменавали, че Фолксваген работи сериозно върху своята нова платформа за електромобили, наречена MEB. Досегашните електромобили на компанията са по-скоро адаптации на конвенционалните им автомобили с разместени "чаркове".

EV платформата на Фолксваген - MEB

Паралелно с това в последните седмици от VW обявиха, че ще разширяват фабриката си за батерии в Германия до капацитет от около 500,000 батерии годишно, за да могат да изпълнят плановете си за продажби в първите 2 години от пускането на новите модели. Все още не е ясно кой ще е доставчик за клетките на батериите, но не е като германците да нямат опции - LG Chem строи фабрика в Полша, а в Унгария такива изграждат Samsung и SK Innovation. 

Очаква се първите прототипи от новата платформа да се появят през април 2019, а първите готови модели да са обявени около 6 месеца по-късно. Продажбите най-вероятно ще започнат в началото на 2020 г. 

Тъй като Форд имаше подобен подход към електромобилния пазар до момента (а именно адаптация на съществуващи модели), известно е, че американският производител е в преговори с VW за ползване на MEB платформата. Което е мъдро решение за всеки производител, който все още не е инвестирал в собствени електромобилни разработки. До момента от VW не обявяват да са стигнали до конкретни съгласия с никоя компания, но споменават, че са отворени да споделят платформата си и с други производители.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения