Електрическа версия на Zastava 750s направи македонска компания за конверсии

Електромобили

Една малка светлосиня кола, напомняща за отминалите комунистически времена, мълчаливо се влачи по улиците на Скопие в първия голям опит на западната ни съседка да произведе собствен електромобил.

Тя е плодът на базираната в Скопие компания BB Classic Cars, която възстановява стари автомобили и сега превръща някои от тях в електрически с помощта на държавен фонд за иновации, частично насочен към насърчаване на по-екологични технологии.

Северна Македония, която иска да се присъедини към Европейския съюз, където се очаква да влязат в сила строги правила за емисиите през 2020 г., се бори със сериозно замърсяване главно от емисиите на автомобили и въглища.

Скоро се очаква в страната да бъдат въведени специални субсидии, с които да се насърчи закупуването на по-чисти автомобили

Милорад Китановски, директор на BB Classic Cars, заяви, че конвертираната Zastava 750s, първоначално произведена в сръбския град Крагуевац от началото на 60-те години до средата на 80-те години, е значително по-добра от оригиналната.

"Двигателят има много по-голям потенциал за далеч по-голяма производителност и по-висока скорост, но ние го ограничихме до 120 километра в час", каза Китановски.

Преобразуваните автомобили са оборудвани с електрически двигатели, произведени от германската компания Kessler, която има завод в Северна Македония.

Китановски не споделя колко е струвала конверсията на този мъник, но сподели че планират да я продават основно на чуждестранни клиенти.

Количката има стабилен, за размерите си, пробег от 150 км с едно зареждане, а батерията която е с капацитет от 10 кВтч може да се зареди в рамките на три часа.

Дотук всичко е много готино като идея и изпълнение, но накрая човек вижда цената, на която македонците планират да продават тези конвертирани колички, и моментално започва да се чуди...

Вероятно ще се намери някой ентусиаст с повечко пари и сериозно количество носталгия, но 20,000 евро някак изглеждат като абсурдна цена за този електромобил.

Иначе адмирации за идеята и дано да им отпуснат на македонците хубави субсии в близко бъдеще.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения