В Истанбул вдигат на ръце електромобил с 500 км пробег

Електромобили
В този блог: Студенти обикалят южната ни съседка със супер лек и икономичен електромобил собствено производство.

В Турция са решили да популяризират електрическата мобилност много сериозно – поне екип от млади хора, обикалящи страната с изработен от тях електромобил с чудесни характеристики – супер ниско тегло и разход на енергия и оттам – 500 км пробег...

Експерименталният три-местен електромобил на студенти от университета в Истанбул се казва Yerel T1 и с тегло от само 500 кг е толкова лек, че си го качват в камион на ръце. Но достатъчно ли е само да е лек един електромобил, за да харчи много малко ток? Очевидно, да!

След 18 месеца разработки и вложени около €200,000, на 15 септември студентите са потеглили на 5,000 км пътешествие с електромобила из Турция. Целта? Да демонстрират колко евтино е да се кара електро кола в сравнение с конвенционалните автомобили.

У нас горивото е скъпо (къде ли не е, освен в петролните държави), но в Турция положението е доста по-солено – в Истанбул литър гориво е €1.7. Годишните доходи пък са средно около €8,650 – позната картинка, малко пари, скъпи горива. Но и турците като нас си карат масово коли въпреки идентичното положение и са зависими от колите, заради често не добрия обществен транспорт.

Затова с помощта на спонсори и много посвещение студентите решили да изработят супер икономична електро кола и да обиколят 25 града из цяла Турция, за да покажат своя супер лек T1 с 30 кВтч батерия. Според сайта на проекта за тура са нужни 300 кВтч енергия и 75 турски лири (около €27 EUR), докато с кола харчеща 7/100, например, за същото разстояние ще похарчиш към €600.

yerel_t1_interior

Предвид своите икономични способности Yerel T1 може да покрие спокойно с едно зареждане разстоянието от Истанбул до Анкара, което е 436 км, единствено се чудим как я карат без фарове.

С 12-13 кс мощност T1 не би трябвало да има никакви грижи с ускорението – можем да го сравним с Туизи, който има подобна мощност (пикова 18 кс) и е достатъчно пъргав, но T1 може да развие до 120 км/ч, а Туизи до 85 км/ч.

Идеята и реализацията ни допадат много – отдавна планираме електромобилна обиколка на България (леле, кога беше 2011-та...) и такива инициативи силно ни вдъхновяват да направим най-сетне и ние замисления преди години тур с електро коли из нашата страна. Повод е да започнем организацията отсега, за да сме готови за пролетта.

Повече инфо за Yerel T1 ще намериш на сайта на проекта на адрес http://projectyerel.com/

От: ADAC e-mobility

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения