Ако Tesla започне да ти плаща тока за електромобила и у дома...

Електромобили
В този блог: Бъдещите Tesla електромобили може да си купуваме с "включена домашна енергия".

Това е поредното уникално нещо около Tesla, за което разбираме от Teslarati – бъдещите си модели Tesla да предлага с безплатно зареждане и у дома! Сега който има Model S го зарежда без пари на Supercharger станциите на компанията, но безплатно домашно зареждане е съвсем друго нещо, което може тотално да преобърне всичко, с което сме свикнали досега. При това се оказва, че Tesla не само няма да е на загуба, а ще печели. Много...

За КАКВО СТАВА ДУМА И Как работи

Накратко Tesla предоставя на електрически компании стабилизиране и управление на техните електро мрежи, като стойността на тези услуги ще е вероятно по-висока от тока, който Tesla ще плаща за доставено електричество (за да можеш да си зареждаш Tesla електромобила безплатно и вкъщи). Това Tesla ще прави чрез централен контрол на времето и скоростта на зареждане на своите електромобили.

Вложенията от страна на Tesla няма да са големи, а потенциално това ще е пазар, от който компанията може да прави милиарди. Моделът е подобен на този със Supercharger станциите, но тук говорим за много по-големи мащаби. Това ни кара да мислим, че подобна система би имала реалиазация с масовия Model 3 от 2017 г. натам.

На този етап обикновено си настройваш кога да започне зареждането на електромобила, но с новата система на Tesla ще е обратното – ще задаваш кога искаш зареждането да е приключило и колко заряд ти трябва. Съответно контролният център на Tesla ще определя мощността на зареждане на всеки Tesla електромобил дистанционно. Така, Tesla ще печели от това, че регулира потреблението на мрежата, като в същото време ти осигурява безплатен ток и ти гарантира, че в зададения час ще разполагаш с нужния заряд.

За целта ще е нужен специален гаражен конектор, свързан с отделен електромер, с който контролният център ще може да идентифицира колата. Това си представяме и че ще играе ролята на "защита" срещу зареждане на електромобили от други марки.

Кога ще дойде това безплатно домашно tesla зареждане?

Тук веднага се сещаме за "Още не си готов" репликата на момиченцето от рекламата на бисквитката Орео. Електро дружествата тепърва започват да проучват какво става, когато големи количества батерии се свързват с мрежата. Сложно е и на този етап няма готов специфичен финансов модел, защото технологиите, тарифирането и дори как ще се регулира работата на мрежата при тези натоварвания тепърва се установяват. А и както вече стана дума, нужен и е масов Tesla електромобил, защото най-малкото сега електромобилите са още малко и не натоварват мрежата.

Но тук виждаме и едно сериозно поемане на отговорност от страна на Tesla. Лесно е да се говори само за "безплатен ток" или "тези ще правят милиарди и от това", но след като отвориха патентите си за света сега в Tesla демонстрират ангажимент и към бъдещото натоварване, като работят по технологии за неговото управление. Като ще натоварят здраво системата, с други  думи, търсят начини да неутрализират ефекта от своята "намеса" в мрежата.

Иначе казано, на това може да се гледа като на "ние ви стабилизираме мрежите и ни плащате за това, а ние си плащаме тока". Звучи като изгодна сделка и за Tesla, и за ЕРП-тата, и за потребителите.

tesla_motors_regulirane_kontrol_elektro_mrezhi

Несъмнено добра новина – някой ден да си зареждаш Tesla електромобила безплатно и вкъщи. Цената на зареждането е доста ниска така или иначе, заради цените на тока, та по-вероятно е това да има емоционален ефект.

Важно е обаче да отчитаме и факта, че Tesla си осигурява все повече контрол. Един скорошен пример е опит за купуване на катастрофирал Model S от аукцион, който собственикът решил да си оправя сам, но накрая от Tesla са отказали да активират колата.

И за да запълним празнината след трите точки в заглавието, моделът на работа на Tesla е много различен и като дават безплатни неща не толкова е учудващо, че искат да запазят контрол. А и правят всичко много хитро, ненатрапчиво и така, че хората да му се радват и да го искат. Надяваме се това да остане така и когато съберем повече подробности за "безплатното домашно зареждане от Tesla", ще продължим темата.

От: Teslarati

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Звучи много интересно. Междо другото Мъск е туитнал, че предстой нещо ново на 9ти октомври. Нещото се казва "D"!!!! ИНтрересно какво ли ще е.

Веселин
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Точно го видях, но ще изчакам, че човекът си е писал, че се смее на коментари - всеки нещо си е намислил по въпроса, а Мъскчо как само подхранва мелницата да върти

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума