Visio.M е интересен електромобил, направен с участието на студенти

Електромобили
В този блог: Визия за компактна електро кола със супер ефективен климатик, лека батерия и прозорци от Lexan.

Сред произведенията на големите авто концерни, на които не им липсват възможности, винаги е хубаво да видиш и чудесно изглеждаща кола, по която са работили и студенти. Такава намерихме на семпъл щанд в бяло на eCarTec Мюнхен 2014 – казва се Visio.M и е разработена от BMW, Daimler и други компании, заедно със студенти от Техническия университет на Мюнхен (TUM)...

На щанда с концепцията разбираме, че целта на консорциума изработил Visio.M електромобила не е да произвежда колата, а да демонстрира нови методи за намаляване на теглото на автомобил с използване на прозорци от Lexan, както и алуминий, и карбонови панели.

Само със заменянето на стъклата с панели от Lexan на SABIC са свалени 13 кг и въобще всичките олекотени елементи включително 13.5 кВтч батерията, допринасят за супер ниското общо тегло от 535 кг на Vision.M. Това е повече от първоначалната цел от 400 кг, но все звучи доста прилично.

Това е наполовина на теглото на BMW i3, но Visio.M има само 15 кВ (20 кс) електромотор за макс. скорост до 120 км/ч и пробег до около 160 км с едно зареждане. Батерията на Vision.M е с близо 40% по-малка от тази на съпоставими електромобили, които обикновено имат по 22 до 26 кВтч.

На щанда ни казват още, че Visio.M е с коефициент на челно съпротивление 0.24, а климатичната система използва всяка остатъчна топлина. Дори са побрали някъде 360-градусов радар и управление за активни колани за безопасност, които при удар те дръпват в друга посока.

visio-m-elektromobil-otzad-na-ecartec-2014

Очевидно се работи по различни технологии и студентите се обучават добре – нали ще са следващите специалисти, които ще разработват и произвеждат бъдещи електромобили – но засега проектът очевидно е по-скоро нещо като тест за това какво може да се получи с наличните в момента технологии. Твърде е възможно обаче някои решения да стигнат и до производствената линия. Това със супер ефективния климатик, например.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума