Първата общинска зарядна станция за електромобили в Бургас официално открита

Електромобили
В този блог: Станцията е изградена от А1 Еко (Исперих) и е предназначена за електромобили, електрически велосипеди, скутери и мобилни устройства.

Първата общинска зарядна станция за електромобили в Бургас е официално открита от кмета на града г-н Димитър Николов в 14:00 на 4 март 2015 г. Екипът на eCars.bg пътува до Бургас за откриването и подготви този блог със снимки от събитието. Станцията е изградена на общинския паркинг на ул. Гурко със съдействието на ОП Транспорт и е оборудвана със специализиран контакт за зареждане на електромобили Тип 2...

С озеленяване и възможност за зареждане на множество устройства това е не просто зарядна станция за електромобили, а истински "зелен" кът. На самото зарядно устройство има 4 контакта – 1 специализиран Тип 2 и 3 бр. стандартни Евро (Шуко) контакти.

За демонстрация на откриването бяха осигурени 2 различни типа Renault Kangoo ZE, 1 Renault Twizy от Renault България и Омникар Ауто и два електрически скутера от Вромос. Включихме и лаптоп, който може да се зареди на някоя от масичките от акация.

Зареждането на мобилни устройства е безплатно и неограничено, а за стартиране на зареждането през Тип 2 контакта се използва карта/чип от охраната на паркинга. Станцията е оборудвана и с комуникатор за стартиране на зареждането с SMS, което на този етап не е нужно, защото самото зареждане на електромобил е безплатно – заплаща се само престоят на паркинга, като за всеки паркиран автомобил.

Комплектът от зарядна станция и електромобили на едно място е най-добрата възможност всеки да се запознае с технологията от първа ръка и от това се възползваха кметът на града и придружаващите го представители на общината.

Станцията е изградена от А1 Еко от Исперих и е на стойност около 4,000 лв с ДДС, което включва зарядното устройство, металната и фотоволтаична конструкция, масичките от акация и озеленяването.

Соларният панел върху металната конструкция служи за зареждане на мобилни устройства. За електромобилите се използват стандартните шуко контакти, от които зареждането е с мощност 2 кВт, а Тип 2 контактът дава близо 4 кВт мощност. С такава мощност включен в станцията Renault Kangoo Z.E. се зарежда за около 5 часа.

Мощността на зареждане може да се увеличи двойно (или повече когато бъде осигурено трифазно захранване), като ОП Транспорт се ангажира се "ъпгрейд" на станцията.

Г-н Николов потвърди също, че е планирано изграждането на още 4 зарядни станции за електромобили в Бургас:

  • До новия басейн в "Меден рудник";
  • На последната спирка на 211 в "Изгрев;
  • В подземния паркинг на операта; и
  • На Морска гара.

С това казваме още веднъж честито на бургазлии за новата придобивка, която вече качихме в чисто новия заряден локатор www.VsichkoTok.bg. Тестовете на бета версията приключиха и сайтът ще заработи официално до края на седмицата, за което ще направим специален блог, за да разпространим новината.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

В тази връзка си поръчках и кабелче от Китай

Петър Стойчев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари