Подробно за новия Nvidia Drive PX 2 компютър в Tesla Model S и X

Компоненти

В този блог: Повече за изчислителната мощност и възможностите на новия Tesla компютър.

Електронни компоненти от Nvidia се вграждат в Tesla Model S още от началото на производството през 2012 г. и сред тях е дори емблематичният 17" екран на модела, но сега Nvidia добавя нов супер мощен компютър наречен Drive PX 2...

Това е "суперкомпютър в кутия" благодарение на който електромобилите на Tesla получават изчислителната мощност необходима за Ниво 5 или пълна автономия – самоуправление без никаква човешка намеса.

Засега в двата модела на Tesla ще се вгражда хардуерът готов за това пълно самоуправление. Когато софтуерът и регулациите го позволят, системата ще бъде активирана. Междувременно да разгледаме по-подробно Nvidia Drive PX 2 компютъра.

Устройството е 40 пъти по-бързо откъм изчислителна мощ от това, което заменя. Има вградена невронна мрежа, която дава възможност на машината да се обучава. Според Nvidia, Drive PX 2 има изчислителна мощност колкото на 150 Macbook Pro компютъра.

Работата на Drive PX 2 е да обработва данните, които постъпват от новите 8 камери, 12 свръхзвукови сензори и насочения напред радар. Всичките тези данни след това се проектират в точно графично изображение на средата около колата (на разстояние до около 80 метра). Предвид всичкото това натоварване Drive PX 2 има течно охлаждане, за да не прегрява изкуственият му мозък.

Според Nvidia, машината е с размерите на "кутия за обяд", има два Tegra процесора с общо 12 процесорни ядра и две Pascal GPU сметачки способни да обработват 24 трилиона операции в секунда заедно. С тяхна помощ Drive PX 2 създава пълна дигитална картина на външния свят с 2,800 кадъра в секунда.

Преди няколко седмици, Nvidia пусна видео с модифициран Lincoln, който се обучава сам как да шофира използвайки невронна мрежа. В Google също правят подобни експерименти, като разчитат на дигитални карти с висока резолюция за автономни коли, но това предполага наличието на такива карти за всеки път по света.

Както вече стана дума, от 19 октомври нататък Tesla вгражда новия Drive PX 2 в производството на S и X и когато прецени, че компютърът е готов да взима самостоятелни решения на база усъвършенстван софтуер, ще започне да отключва постепенно през интернет функциите на пълния Автопилот.

Докато дойде този момент компанията смята да предоставя данни от работата на колите на регулаторите, за да ги убеди, че те са готови да се управляват сами безопасно за всички ползватели на пътя.

Интересни и вълнуващи новини, но напоследък човечеството като че ли лудна прекалено много по автономните коли. Но какво да кажем на младежите, които след няколко години ще станат на възраст за взимане на шофьорска книжка и ще искат да карат? Че това време вече отмина? Наистина, автономните коли ще се предлагат с възможност да ги шофираш при желание, но някак твърде силно тръгнахме към тази промяна и едва ли не всичко, което и се противопоставя е заклеймявано като "Хайде сега да не спираме прогреса заради едно (това или онова)...".


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (4)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Rumen Velinov

Едно нещо се чудя - тоя автопилот ще избягва ли дупките в БГ

  Прикачени
  гост

И навсякъде другаде, че си има и в други държави прилично...

  Прикачени
  гост
  1. Атанас Дечев    Rumen Velinov

bmw нали има система за разпознаване на дупки с цел подготване на амортисьора за по добра возия.

  Прикачени
  гост
  1. гост

Nvidia отдавна печелят от какво ли не, но не от геймърите. Ще вземат да станат много големи ми се струва

  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна