€100 на киловатчас за батерии е все още скъпо за Audi

Компоненти

В този блог: Изненадващо от Audi идва информация за цената, на която купуват батерии.

Обикновено производителите не дават почти никаква информация за цената на кВтч при електромобилните батерии, но Д-р Петер Мартенс от отдела за разработки на Audi нарушава това правило, разкривайки цената на батериите за задаващите се електро модели на компанията...

Засега те са три (до 2020 г.), като се започне с e-tron quattro SVU модела от следващата година, който ще бъде последван от електрически Sportsback през 2019. За третия модел още няма конкретна информация.

За сметка на това от интервю на Мертенс за auto motor und sport научаваме, че "в момента един киловатчас струва около €100 в зависимост от модела, но само когато спаднем значително под тази цена електрическата мобилност става интересна в големи мащаби".

Интересна работа наистина – от една страна цената е доста ниска за сегашните стандарти, от друга я смятат за доста висока от икономическа гледна точка. Като цяло изглежда логично, но те са си здраво комерс и гонка на печалби топ германските автоконцерни и съвсем доскоро грам не бързаха да правят електрички.

Едно важно уточнение тук е, че тези €100 на кВтч се отнасят за цената на клетките, не на сглобените батерии. Дори така си е доста добра цена предвид колосалните цифри само допреди няма и пет години.

Тенденцията определено е за спад на цените и новата Гигафабрика на Tesla както и няколко други нови подобни макар и не толкова големи съоръжения (като на Samsung в Унгария) ще допринесат значително за този бърз спад още през следващите две години.

Друго интересно от думите на Мертенс е, че очакват да са на печалба от e-tron quattro при тази цена от €100 за кВтч на батерийните клетки. На този етап ще е по-малка от тази при ДВГ моделите, но те са усъвършенствани с години и въпреки това електромобилите ги догонват много бързо по производствени разходи.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума